16.05.2021, 09:51

"Мертве море" на Донбасі: Вчені так і не розгадали таємницю озера, що не має аналогів у світі

"Мертвое море" на Донбассе

Це озеро - справжня загадка природи. Всього на місці соляної шахти, яку підірвали в середині XX століття, утворилося п'ять озер. Дайвери обстежили навколишні озера, проте жодне з них не має схожих властивостей з цією унікальною водоймою, яку ще називають озером "з підігрівом".

Соледарське озеро - незвичайна та навіть загадкова водойма. Знаходиться озеро у Донецькій області, недалеко від міст Бахмут (колишній Артемівськ) та Соледар. Це озеро таїть в собі одну загадку, розгадати яку поки не вдалося. Час Пік розповість, який феномен виявили дайвери.

Соледарське озеро по праву вважається однією з найцікавіших аномальних зон Донецької області. Воно відрізняється рядом дивовижних та незрозумілих характеристик і до сих пір залишається маловивченим.

Озеро Соледарское

Трохи з історії

Харламовська шахта належала Французькому акціонерному товариству і була закладена в 1882 році. Шахта розташовувалася на правому березі р. Бахмутки в 1,2 км від станції Кудрявка. Після Жовтневої революції 1917 року шахта перейменована в солерудник ім. Шевченка.

Місцеві жителі розповідають, що в період Другої світової війни німці зберігали там щось настільки важливе, що при відступі вони підірвали цю шахту разом з її вмістом. А людей, які знали про вантаж, що зберігався там, розстріляли, не пощадивши навіть німецьких солдатів, які охороняли шахту. 

Після Другої світової війни діяльність шахти не була відновлена. Рудник було затоплено. У 1942 році через розчинення соляних ціликів (частина пласта корисної копалини, яку не витягнули в процесі розробки родовища) утворилася перша провальна воронка. На сьогоднішній день є п'ять провальних воронок - озер з солоною водою, що стали неофіційною зоною відпочинку.

Озеро Соледарское

Цікавий факт

Згідно з інформацією ДП "Артемсіль", в районі затопленого рудника ім. Шевченка триває процес руху земної поверхні з обваленням бортів воронок, утворенням терас та тріщин навколо них. Відбувається активізація процесів зсуву.

Озеро в цьому місці утворилося через провал поверхні землі в шахту з видобутку солі. Місцевість так і називається - Провалля. На території навколо озера і на під'їзних шляхах встановили безліч табличок з попередженнями, що рух на транспорті заборонено. Коли тепло, тут збирається багато відпочиваючих.

В озері на місці головного стовбура над водою видно верхівку поваленого копра, а на березі залишки цегляної кладки від шахтних будівель.

Озеро Соледарское Озеро Соледарское Озеро Соледарское

Вважається, що купатися і пірнати тут не безпечно, тому що шахта затоплена не повністю і може обрушитися далі. Проте, щорічно сюди приїжджає велика кількість туристів.

Озера було виявлено дайверами у 2011 році. Вони обстежили навколишні озера, проте жодне з них не має схожих властивостей, якими володіє Соледарське озеро.

Вчені попереджають, що величезні порожнечі шахти в будь-яку хвилину можуть обвалитися. Але, незважаючи на це, на дні водойми підводні дослідники продовжують шукати причини унікальності озера.

Озеро Соледарское

Озеро Соледарське

Невелике озеро утворилося завдяки мінералізованим шахтним водам на місці кар'єрів, де до середини XX століття велися роботи з видобутку солі. Діаметр озера невеликий - близько 100 м, глибина водойми імовірно досягає 100 м. Найдивнішим в цьому озері є температура води.

У Соледарському озері аномальна температура води, його ще називають озером"з підігрівом".

Дніпропетровські дайвери виявили дивовижне явище: чим більше глибина в цьому озері, тим тепліше стає вода, хоча має бути з точністю до навпаки. На поверхні озера температура води тримається в межах 20 градусів, а на глибині 4-5 метрів піднімається до 30-40 градусів.

Це явище незрозуміле, оскільки поблизу просто немає геотермальних джерел, які зазвичай створюють такий ефект. Припускають, що справа може бути в особливих властивостях насиченої солями води або унікальних підводних течій.

Озеро СоледарскоеОзеро Соледарское

Достовірної відповіді поки немає, тому що дослідження ускладнені дивною температурною аномалією та унікальними властивостями води Соледарського озера. Була спроба аквалангістів спуститися на дно, але вони помітили, що вода на глибині ущільнюється, перетворюючись на "рідке скло", і виштовхує на поверхню кожного, хто спробує опуститися занадто глибоко. Вода стає практично непрохідною для аквалангістів.

Такий стан води можна спостерігати при переході з прісної води в солону (ефект галокліну). Але це озеро не містить прісної води, і її нижній шар настільки щільний, що дайвери просто лягли на "рідке скло", так і не діставшись до дна. На глибинні солоні шари води можна просто лягти і лежати!

Непрофесійним дайверам без супроводу місцевих інструкторів занурюватися в озеро не рекомендують. Невідомо, які небезпеки таїть дивна консистенція води, до того ж, в озері існує ризик обвалу пустот старої шахти. Але це не зупиняє любителів гострих відчуттів.

Незважаючи на те, що Соледарське озеро вважається небезпечним для купання, вода в ньому має низку корисних властивостей. Цілющі властивості водойми порівнюють з позитивним впливом на організм вод Мертвого моря, через що сюди приїжджають люди з різними порушеннями нервової, серцево-судинної системи, болями в суглобах та проблемами шкіри.

Ентузіасти-екстремали лікуються грязями та теплою солоною водою. Енергетично ці місця добре впливають на самопочуття. Кажуть, що колись тут стояв храм.

Сюди приїжджають відточувати навик ті, хто тільки вчиться плавати - в солоній воді практично неможливо потонути.

Озеро Соледарское Озеро Соледарское Озеро Соледарское

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк