06.06.2021, 09:54

Райський курортний куточок Донбасу: Ці рукотворні озера заворожують та ваблять туристів з усієї України

Райский курортный уголок Донбасса

Цей курорт - райський куточок Донбасу для відпочинку влітку та взимку. У цих дивовижно красивих місцях, які чудово підходять для відпочинку, можна не тільки поніжитися під ласкавим літнім сонечком, а й зустріти Новий рік або відсвяткувати Різдво.

Голубі озера, розташовані на території Донецької області, є одним з найбільш мальовничих місць не тільки Донбасу, але й всієї України. Відпочинок на Голубих озерах з кожним роком стає все більш популярним. Час Пік розповість, чим приваблює туристів цей курорт.

Голубые озера

Місце розташування

Дивовижно красиві Голубі озера розташовані в п'яти км від селища Щурове в Лиманському районі Донецької області, біля річки Сіверський Донець. Недалеко від озер знаходиться район міста Лиман Зелений Клин (мікрорайон Заводський).  

Неподалік від одного з озер розташована станція Донецької залізниці "Колективна".

До Голубих озер так само зараховують і інші справжні природні озера, що знаходяться в цьому районі, наприклад Озерне та Зелений Клин.

Голубые озераГолубые озера

Трохи з історії

Щурове також відоме як Адамівка та Шабельськ. Село Щурове належало родині поміщиків Адамових і полягало в парафії Петропавлівської церкви, розташованої у Слободі Лиман Ізюмського повіту Харківської губернії.

Засновником села вказаний поручик Степан Адамов, який оселився тут наприкінці XVIII століття і прожив у Щуровому близько 30 років. Після смерті Степана Адамова село переходить до його сина Миколи. Після смерті Адамова новою господинею земель стала Катерина Шабельська.

Степан Адамов збудував у селі кам'яний храм Різдва Пресвятої Богородиці (освячений у 1822 році преосвященним Віталієм).

У роки Другої світової війни церква неодноразово обстрілювалася німцями, так як на дзвіниці розташовувався спостережний пункт.

Після звільнення села у 1944 році на засіданні виконкому сільради було прийнято рішення про виділення цегли церкви на будівництво грубок у щурівських будинках. Храм було підірвано, а з церковної цегли багато селян побудували собі всілякі споруди. У 1972-1973 роках на місці храму побудували магазин.

На жаль, жодної фотографії колишнього храму не збереглося. Всі очевидці тих подій в один голос стверджують, що церква була дуже красива, з червоної цегли і оштукатурена. Дах і куполи були криті залізом і пофарбовані в синій колір, в той час як сама церква була біла. Згадують, що храм був трохи більше сучасного. Дзвін дзвонів щурівської церкви чули навіть у Лимані.

4 серпня 2009 року почали рити котлован під фундамент нової церкви. До кінця 2012 року будівництво щурівського храму було завершено. Освячення церкви відбулося 24 лютого 2013 року.

Щурово Щурово Щурово

Курорт Голубі озера

Зараз віриться насилу, що колись на цьому місці були кар'єри. Курорт Голубі озера виник на місці колишніх піщаних кар'єрів, які через деякий час після припинення видобутку піску заповнилися чистою джерельною водою. Це сталося на початку 1960-х років.

На сьогоднішній день видобуток піску ведеться всього лише на одному з озер неподалік від залізничної станції "Колективна". Саме на цьому з усіх озер знаходиться найширший великий пляж. Це місце особливо популярно серед туристів, в літній час тут можна побачити цілі наметові табори.

Ще на цьому озері є невеликий острівець, на який можна дістатися вплав для більш відокремленого відпочинку.

Голубые озера Голубые озера

Назва Голубі озера говорить сама за себе - колір води у всіх озерах блакитний, іноді з зеленуватим відливом. Вода в озерах ніколи не застоюється через те, що підземні джерела постійно підтримують однаковий рівень води. Береги піщані та чисті.

Чиста прозора вода кольору небесної блакиті та густий сосновий ліс перетворюють Голубі озера в одне з найбільш популярних місць для сімейного відпочинку. Сюди щорічно приїжджають тисячі туристів.  

Тут можна сповна насолодитися відпочинком на лоні природи, подихати чистим хвойним повітрям соснового лісу та скупатися в кришталево чистій воді озер.

Відпочинок на Голубих озерах припаде до смаку і любителям риболовлі. Води озер просто кишать рибою, кожен відпочиваючий завжди може провести пару годин з вудкою на березі. Завзяті рибалки неодмінно оцінять рибне розмаїття місцевих вод, тут водяться окунь, плотва, карась та щука.

Влітку після дощів в лісі можна назбирати екологічно чистих грибів, в основному білих.

Голубые озера Голубые озера Голубые озера Голубые озера

Де зупинитись на відпочинок

Голубі озера - популярне місце відпочинку. Кілька комфортних баз відпочинку готові приймати туристів цілий рік.

Розкид цін на Голубих озерах коливається, приблизно, від 200 до 1 тис. грн за номер.

Як правило, на всіх базах відпочинку є стандартні номери - з холодильником та необхідними меблями. Приблизна вартість такого номера - 350 грн на добу. У номерах з більш високою ціною встановлено кондиціонер, є індивідуальний туалет, своя лоджія.

У номерах з комфортом є всі зручності, в тому числі кухня з посудом, столовими приборами тощо. Такі кімнати відмінно підходять для сім'ї з дітьми, оскільки складаються з двох кімнат та чотирьох спальних місць. Середня вартість номера "люкс" близько 650 грн на добу.

Голубые озераГолубые озера

Бази відпочинку та готельні комплекси

Пляжний комплекс "Варадеро": м. Лиман, пер. Лісовий, 202. Телефон: + 380-99-309-86-25.

Риболовля, катання на човні, катання на всюдиході, Wi-Fi зона, працює кухня і два бари.

Ціни "Пляж Варадеро":

  • три 2-х місцевих люкса - 1 тис. грн/доба зі сніданком;
  • два 2-х місних стандарти - 350 грн/доба.

База відпочинку "Лілія" розташована в 100 метрах від пляжу, у хвойному лісі. Є мангали. П'ять номерів до 4-х осіб. Вартість за номер - від 250 грн.

База відпочинку "Аквілон". Комплекс працює цілий рік. Свій пляж, на території кафе з харчуванням, альтанки, мангали. Вартість за номер - від 500 грн.

База відпочинку "Червоний Лотос": знаходиться в сосновому лісі, в 150 метрах від пляжу, є заїзд для машин. Поруч ринок, автостоянка, кафе, магазини, дискотека. Вартість за номер - від 400 грн.

База відпочинку "Дюна": розташована у хвойному лісі, на відстані 100 метрах від пляжу Голубих озер. Для відпочинку пропонують одноповерхові будиночки на 2-3 людини.

Садиба "Зелений Клин": розташована в 10 хвилинах від пляжу Голубих озер. Великий зелений двір, свіжі натуральні продукти, наявність інтернету Wi-Fi, все для шашлику, риболовлі. Вартість за номер - від 350 грн.

Садиба "Золотий Лев" знаходиться в 10 хвилинах від дикого пляжу Голубих озер. Для проживання пропонуються два індивідуальних будинки зі зручностями. На території W-Fi, альтанка, мангал. Вартість за будинок - від 1 тис. грн.

База відпочинку "Кантрі готель": розташована на території парку "Казка озера" у мальовничій курортній зоні Голубих озер. Чудове місце для сімейного відпочинку. Вартість за номер - від 900 грн.тур

База відпочинку "Лісовий будиночок": розташована на території парку "Казка озера". Є розваги для дітей та дорослих. Розміщення в номерах "люкс" в котеджі і дерев'яних будиночках. Вартість за номер - від 550 грн.

Гостьовий будинок "Озерний". Проживання в дерев'яних будиночках з затишними двокімнатними номерами на 2-4 люд. харчування самостійно, до пляжу 150 метрів. Працює в літній час. Вартість за номер - від 700 грн.

Садиба "Три Ведмеді" розташована у Лимані, поруч з лісом. Працює цілий рік. Вартість за номер - від 1 тис. грн.

Гостьовий будинок "Шале-Люкс" пропонує для відпочинку однокімнатні 2-місні та двокімнатні 4-місні апартаменти. Працює цілий рік. Вартість за номер - від 550 грн.

Це далеко не повний перелік місць, де можна жити під час відпочинку на Голубих озерах. Більш повну та актуальну інформацію про готелі та бази відпочинку, а також контактні телефони для бронювання номерів можна знайти в Інтернеті.

Кемпінг

Крім обладнаних баз відпочинку та пансіонатів на Голубі озера можна також відправитися з наметом. Великі території на березі озер відведені під кемпінги, де будь-який відпочиваючий може поставити свій особистий намет або орендувати його на час.

Якщо ви їдете на Голубі озера вперше, то варто звернути увагу на те, що бази відпочинку розташовано далеко від ринків або магазинів. Найближчі великі магазини та ринок - у Лимані. Необхідні товари краще придбати заздалегідь.  

Голубые озера Голубые озера

Пляж

Якщо ви хочете відпочивати на чистому пляжі, мати можливість прийняти душ, засмагати під парасолькою, то доведеться за це платити. День на платному пляжі вам обійдеться близько 50 грн, оренда альтанки – близько 300 грн.

На платних пляжах прибирають територію, лежаки та парасольки - у вільному доступі. Крім цього, на пляжних комплексах встановлено кабінки для переодягання і туалети.

Для бюджетного відпочинку підійдуть безкоштовні пляжі. Тут місця краще займати раніше, а пляжні парасольки потрібно принести з собою.

Голубые озераГолубые озера Голубые озера

Як дістатися

Дістатися до Голубих озер можна двома шляхами: з боку міста Лиман (у 1938-2016 рр. - Красний Лиман), або по Щурівській дорозі.

В першу чергу відпочинок на Голубих озерах користується попитом у жителів довколишніх міст: Лиман, Слов'янськ, Краматорськ, Дружківка. У курортний сезон з цих міст до озер курсують маршрутні таксі та автобуси.

Транспортне сполучення та підвіз відпочиваючих від баз відпочинку та пансіонатів - без проблем.

Якщо ви хочете проїхати до Голубих озер з Щурово, то рекомендують користуватися тільки асфальтовою дорогою, а не "наскрізними" через ліс, оскільки існує ризик застрягти у піску.

У зимовий час буває проблематично добиратися до потрібної вам турбази, тому що після сильних снігопадів дороги можуть бути не розчищені оперативно.

Голубые озера Голубые озера

Відпочинок на Голубих озерах - це прекрасна можливість, не виїжджаючи за межі України провести незабутній час у мальовничому місці, де блакить чистої озерної води поєднується з красою густого соснового лісу, а повітря чисте настільки, що через кілька хвилин починає трохи крутитися голова.

Читайте також: Унікальне місто Марії Магдалини на Донбасі: Чим славиться місто контрастів і чому там варто побувати туристам

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк