23.06.2021, 16:35

У Донецькій та Луганській областях за борги знеструмлюють державні шахти

Марина Началова | Всі новини автора
шахта

На Донбасі через великі борги за електроенергію сьогодні відключають від електропостачання шахти державних вугледобувних підприємств.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець, передає Час Пік.

За його інформацією, за борги відключають від електропостачання шахти ДП «Первомайськвугілля» (Луганська область), ДП «Мирноградвугілля», ДП Шахта ім. Сургая та шахту «Південнодонбаська 1» (Донецька область).

Зокрема, як повідомив Волинець, шахту «Гірська» ДП «Первомайськвугілля», що знаходиться на лінії розмежування, повністю відключають від електроенергії, у тому числі водовідлив. Об 11 мали бути вимкнуті вентилятори головного провітрювання.

"Повне знеструмлення шахти хоча б на декілька годин може призвести до незворотних процесів - затоплення шахти та прилеглих територій. Безповоротно будуть втрачені (затопленi) балансовi запаси вугiлля та гiрничi виробки, обладнанi дiючим гiрничо-шахтним устаткуванням та електрообладнанням. Без засобiв iснування залишаться шахтарi та їхні сім’ї", - зазначив Волинець.

Згодом він повідомив, що на шахтах ДП «Мирноградвугілля» в аварійному режимі шахтарів видавали на поверхню, тому що повинні були відключитися шахтні підйоми.

У коментарях користувачі Фейсбуку пишуть, що про відключення електроенергії також були попереджені інші шахти, зокрема "Карбоніт" та ім. Д.Ф. Мельникова. Також місцеві жителі повідомляють, що на шахті "Гірська" вже відновили електроживлення, і друга зміна поїхала у шахту.

Нагадаємо, вчора у Сєвєродонецьку відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо сталого електрозабезпечення шахт регіону.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк