08.07.2021, 11:52

Данія профінансує проєкти, пов'язані з реінтеграцією окупованих територій України

проекты в рамках программы Danida Business Finance в Украине

Кабінет міністрів України затвердив порядок відбору проєктів в рамках програми Danida Business Finance в Україні. Проєкти реалізовуватимуться на територіях Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської, Херсонської областей. Термін реалізації - до 10 років.

На засіданні Кабміну 7 липня було прийнято постанову "Про затвердження Порядку відбору проєктів, пов'язаних з реінтеграцією тимчасово окупованих територій України та розвитком інфраструктури прилеглих до них територій, що підлягають фінансуванню відповідно до Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Королівства Данія щодо загальних умов та процедур, організаційних заходів та фінансових умов реалізації програми Danida Business Finance в Україні", - повідомляє Час Пік.

Постановою визначено порядок відбору проєктів, їх вартість, території, де вони будуть реалізовуватися, сфери життя, на які будуть спрямовані проєкти, а також, хто зможе отримати грантову підтримку. Мінімальна вартість проєктів становить 13,5 млн євро, максимальна - від 100 млн євро.

Фінансуванню в рамках програми Danida Business Finance підлягатимуть лише ті проєкти, які є комерційно неокупними. Фінансування відбуватиметься шляхом надання комерційним банком або фінансовою установою з представництвом у Данії позик Уряду України або українським суб'єктам господарювання під державні гарантії.

Заступник міністра В'ячеслав Шаповалов зазначив, що відбір проєктів, які фінансуватимуться в рамках програми DBF, здійснюватиме Мінреінтеграції. Відомство буде зосереджено на вирішенні проблемних питань з питною водою, опаленням та реконструкції меліоративних систем.

"У першу чергу зусилля Мінреінтеграції буде спрямовано на підготовку проєктів, пов'язаних із забезпеченням питною водою міст та селищ, таких як Краматорськ, Бахмут, Покровськ, Лисичанськ, Новотроїцьке, Кар’єрне, Рикове, Горностаївка, Асканія-Нова та інші. Також в рамках співпраці планується розпочати роботи з модернізації мереж теплопостачання та водовідведення в містах і селищах цих областей.

Таким чином, протягом 2022-2024 років очікується істотне поліпшення якості надання відповідних послуг населенню та екологічної ситуації в регіоні. Крім цього, одним з потенційних напрямків співпраці є будівництво та реконструкція меліоративних систем в Донецькій, Миколаївській та Херсонській областях", – зазначив Шаповалов.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк