04.10.2021, 11:51

"Вбивче" подорожчання опалення у Лисичанську скасовується: скільки будемо платити за тепло у 2021-22 році

Марина Началова | Всі новини автора

Підвищення тарифу на централізоване опалення на 30%, яке нещодавно анонсувалося у Лисичанську, скасовується. В опалювальному сезоні 2021/22 будуть діяти минулорічні тарифи з невеликими корективами.

Час Пік розібрався, скільки лисичани платитимуть за тепло цієї зими.

Нагадаємо, що у вересні КП "Лисичанськтепломережа" оприлюднила тарифи на новий опалювальний сезон, які мали зрости на 30% для населення та більш ніж на 50% для інших категорій споживачів. 29 вересня керівник Лисичанської ВЦА Олександр Заїка підписав розпорядження про встановлення цих тарифів.

Але 30 вересня Кабінет міністрів, НАК "Нафтогаз України" та Асоціація міст України підписали меморандум, згідно з яким тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні не зростатимуть. У той же день вийшли нові розпорядження керівника Лисичанської ВЦА: про зупинення розпоряджень № 1110 (щодо встановлення нових тарифів на опалення для населення) та № 1111 (щодо встановлення тарифів на опалення для бюджетних установ).

У розпорядженні № 1110 йдеться, що "з метою недопущення соціальної напруги та для підтримки населення Лисичанської міської територіальної громади" у цьому опалювальному сезоні будуть застосовуватися тарифи на теплову енергію, встановлені розпорядженням керівника ВЦА м. Лисичанська від 11.09.2020 № 332 зі змінами, внесеними розпорядженням від 14.09.2021 № 1027. Останній документ, у свою чергу, передбачає встановлення одноставкових тарифів на комунальну послугу з постачання теплової енергії, яку надає КП "Лисичанськтепломережа", для населення у розмірі 1873,01 грн./Гкал. з ПДВ згідно зі структурою, що додається за такими складовими:

  • тариф на виробництво теплової енергії – 1336,71 грн./Гкал з ПДВ;
  • тариф на транспортування теплової енергії – 491,38 грн./Гкал з ПДВ;
  • тариф на постачання теплової енергії – 44,92 грн./Гкал з ПДВ.

Аналогічно одноставковий тариф на опалення для бюджетних установ у цьому опалювальному сезоні становитиме 1873,01 грн./Гкал. з ПДВ; одноставковий тариф на постачання теплової енергії, виробництво якої здійснюється на установках з використання альтернативних джерел енергії КП "Лисичанськтепломережа", для потреб установ та організацій, що фінансуються з місцевого бюджету - на рівні 1685,71 грн./Гкал. з ПДВ.

У той же час дія розпорядження № 1112 "Про встановлення тарифів на теплову енергію та на послугу з постачання теплової енергії для релігійних організацій та інших споживачів" не зупинялася. Згідно з цим розпорядженням, одноставковий тариф на тепло для релігійних організацій становитиме 2956,08 грн/Гкал. з ПДВ, для інших споживачів - 2955,58 грн/Гкал. з ПДВ.

Нагадаємо, вже цього року у Лисичанську відключать від централізованого опалення 28 будинків.

Програма децентралізації системи теплопостачання Лисичанська передбачає 4 етапи відключення житлових будинків від тепломережі: дивіться тут план відключень до 2024 року та списки адрес.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк