01.12.2021, 08:29

Артобстріл Станиці Луганської: прокуратура відкрила кримінальне провадження

Артобстрел Станицы Луганской

Прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської прокуратури розпочали кримінальне провадження за фактом обстрілу околиць мирного селища Станиця Луганська Щастинського району.

Протиправні дії незаконних збройних формувань окупаційної адміністрації РФ в Луганській області кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України). Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура, передає Час Пік.

За даними слідства, ввечері 29 листопада 2021 року представники НЗФ РФ відкрили вогонь по мирних мешканцях населеного пункту із застосуванням важкої артилерії. З окупованої частини України по околицях Станиці Луганської було випущено 47 снарядів калібру 122 міліметри.

Найбільше постраждала територія депо залізничної станції "Кіндрашівська-Нова". Постраждало 4 будівлі, перебито колію та шпали. На думку заступника начальника депо Олега Степаненка, відновлення об'єктів інфраструктури депо залізничної станції обійдеться в сотні тисяч гривень.

Під час обстрілу один з уламків влучив у голову 56-річного працівника, який чергував на КПП депо. Потерпілий перебуває у місцевій лікарні, стан його здоров'я оцінюється як середньої тяжкості.

В результаті обстрілу було пошкоджено приватний будинок по вулиці Деповська, близько 15:30 один снаряд потрапив у житло. Також в результаті обстрілу виведено з ладу електротрансформатор та лінію електропередач – без світла залишилося більше тисячі осіб.

В ході документування наслідків артилерійського обстрілу, яке проводили прокурори спільно зі слідчими СБУ вилучено осколки боєприпасів, які попередньо віднесено до калібру 122 і 152 мм. Вилучене буде направлено для проведення експертизи.

Крім артобстрілу Станиці Луганської, 29 листопада приблизно в той же час окупанти відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм по населеному пункту Старий Айдар. Там впало близько 40 снарядів. На щастя, ніхто з місцевих не постраждав.

"Незаконні дії НЗФ, контрольованих РФ, становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статті 52 Додаткового протоколу І до Женевської конвенції від 12.08.1949, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів та статті 25 розділу І частини ІІ Гаазької конвенції від 18.10.1907, що вказує на порушення законів та звичаїв війни", - повідомили в прокуратурі.

Встановлюються всі обставини скоєння злочину. Досудове розслідування доручено слідчим 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Артобстрел Станицы Луганской Артобстрел Станицы Луганской Артобстрел Станицы Луганской Артобстрел Станицы Луганской

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк