03.12.2021, 12:17

"Попереду складна зима": У ЛЕО закликали мешканців Луганщини бути готовими до "віялових" відключень світла

Марина Началова | Всі новини автора

У зв'язку зі складною ситуацією, пов’язаною із запасами та поставками вугілля на теплові станції, у тому числі і запасів вугілля на Луганській ТЕС, мешканці області мають бути готовими до так званих "віялових" відключень.

Про це йдеться на ]]>Фейсбук-сторінці]]> ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», передає Час Пік.

Раніше "ДТЕК Енерго" повідомило, що робота Луганської ТЕС під загрозою через блокування Росією поставок вугілля.

У ЛЕО зазначають, що докладають максимум зусиль для надійного та безперебійного електропостачання споживачам Луганської області.

"Про так звані «віялові» вимкнення електроенергії в Україні говорять чи не кожну зиму. Ця винятком не стала. І на те є серйозні причини. За підсумками 2020 року, частка ТЕС і ТЕЦ у структурі української генерації електроенергії склала близько 35%. Зараз вона ще менша. На відміну від атомної енергетики, яка забезпечує стабільне базове навантаження на енергосистему, теплові електростанції можуть швидко змінювати навантаження на свої блоки – збільшувати або зменшувати обсяги генерації електроенергії.

Це дозволяє їм забезпечувати різкий приріст попиту в пікові години – вранці і ввечері.

Однак через дефіцит вугілля, яке і є основним паливом для них, їх безперебійна робота опинилася під загрозою. У країні заговорили про енергетичну кризу і, відповідно, про можливість обмеження споживання електроенергії шляхом вимкнення частини споживачів", - повідомляє ЛЕО.

Як зазначається, потреба в обмеженні споживання шляхом відключення частини споживачів виникає у випадку виникнення гострого дефіциту потужності та електроенергії в енергосистемі України у зв’язку з аварійною ситуацією, яка може скластися при раптовому порушенні режиму роботи електростанцій. Проводяться відключення згідно з розробленим графіком аварійних вимкнень (ГАВ) за командою диспетчера НЕК “Укренерго” (м. Київ) без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади. Введення ГАВ має бути виконане протягом 15 хвилин із моменту отримання команди.

Спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ) застосовується за умови недостатньої ефективності введеного ГАВ у разі необхідності запобігання системним аваріям знову-таки за командою диспетчера РДЦ Північного регіону НЕК «Укренерго» без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади. Введення СГАВ має бути виконане протягом трьох хвилин із моменту отримання команди.

Окрім того, в ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» складено графік погодинних відключень (ГПВ), який застосовується з метою запобігання порушення режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності. ГПВ складається в обсязі не менш, ніж 75% від максимального споживання електричної потужності області та включає в себе три рівних черги, які вводяться поетапно одна за одною. Максимальна тривалість перерви в електропостачанні споживачів під час ГПВ не має перевищувати 2 годин 30 хвилин. ГПВ застосовується з попередженням споживачів не пізніше ніж за одну добу до їх застосування.

Кожен споживач ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» має можливість на ]]>сайті компанії]]> завчасно ознайомитись із переліком вулиць по населеним пунктам Луганської області, які будуть знеструмлені при застосуванні ГПВ та ГАВ.

Як наголошується, ані ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання», ані інший оператор системи розподілу не керують процесом обмеження споживання електроенергії самотужки.

"Єдине, чим наше товариство може допомогти споживачам у період застосування графіків обмеження - суворо виконувати вимоги нормативно-правових документів до застосування графіків, що дозволить мінімізувати незручності як для населення, так і для підприємств області.

Сподіваємось, робити цього не доведеться, але готовими треба бути до всього – попереду одна з найважчих за всю історію незалежності нашої держави зим", - заявили у ЛЕО.

Як повідомлялося раніше, на Луганщині ЛЕО проводить масові перевірки: які помешкання потрапили під особливу увагу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк