05.01.2022, 21:45

Боррель та Кулеба відвідали Луганську область

боррель на луганщине

У середу, 5 січня, в рамках робочого візиту в Україну Луганську область відвідав верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель.

Про це повідомляє прес-служба Луганської ОДА, передає Час Пік.

У поїздці його супроводжував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Вони оглянули модернізовану режимну зону КПВВ "Станиця Луганська", а також нещодавно відкритий центр "Дія" в смт Станиця Луганська, створений в рамках проєкту "Підтримка ЄС для Сходу України - відновлення, зміцнення миру та управління".

Кулеба зазначив, що візит Бореля на Луганщину - історична подія.

"Це історична подія. Жозеп Боррель - перший верховний представник ЄС, який відвідав зону російсько-українського конфлікту. Я радий, що пан Боррель своїми очима побачив руйнівні наслідки цієї війни і зусилля з полегшення життя громадян з обох сторін лінії розмежування. Євросоюз стоїть пліч-о-пліч з Україною у протидії агресивній політиці Росії", - сказав глава українського МЗС під час спільної прес-конференції, а також подякував за приєднання України до Європейського фонду миру, в рамках якого, зокрема, на зміцнення здібностей ЗСУ виділили 31 мільйон євро.

У свою чергу Боррель відзначив своєчасність візиту напередодні переговорів між США та Росією з приводу гарантій безпеки і ситуації навколо України. Він акцентував увагу на всебічній політичній та фінансовій підтримці України з боку ЄС.

"Ми тут для того, щоб разом працювати над деескалацією ситуації. Питання безпеки України - це питання безпеки Європи. Наша тверда позиція, що будь-яка агресія проти України матиме колосальні наслідки. Свої зусилля з вирішення конфлікту ми координуємо з нашим партнером - Сполученими Штатами", - підсумував Боррель.

Читайте також: Глава дипломатії ЄС Боррель прибув в Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк