03.03.2022, 18:59

У Чорному морі затонуло торгове судно Helt, яке було вражено ракетою ВМС РФ

затонуло судно Helt

У Чорному морі в 12-мильній зоні на траверсі порту Південний недалеко від Одеси в результаті вибуху затонуло судно Helt (під прапором Панами). Морська пошуково-рятувальна служба врятувала моряків, судно яких було знищено ракетою ВМС РФ.

Судно Helt було обстріляно та отримало пробоїну нижче за ватерлінію. Про це повідомила прес-служба Адміністрації морських портів України, повідомляє Час Пік.

Екіпаж складався із шести осіб – чотирьох українців та двох росіян. Усім шістьом членам екіпажу торговельного судна Helt вдалося вижити.

"6 моряків, які перебували на судні наразі знайдені та знаходяться на борту рятувального судна SAR 01. Стан здоров’я всіх членів екіпажу задовільний. Наразі рятувальний катер повертається до порту Чорноморськ", - йдеться у повідомленні Мінінфраструктури.

Судно, згідно з відкритою інформацією, належало естонській компанії VISTA SHIPPING AGENCY.

Нагадаємо, 2 березня прес-служба Військово-морських сил ЗСУ повідомляла, що російський чорноморський флот вимагав від судна Helt зайти в небезпечну зону Чорного моря, щоб російські кораблі могли прикриватися ним як живим щитом.

Як повідомили у ДПСУ, російські військові відкрито загрожують застосуванням зброї кожному цивільному судну, яке має право мирного проходу, називаючи їх терористичною загрозою.

"Учора через відкритий канал з безпеки судноплавства кораблі ВМФ РФ неодноразово диктували незаконні вимоги та погрози. Так російський військовий корабель оголошує заборону стоянки на зовнішньому рейді українських чорноморських портів від Дунаю до Скадовська. При чому зчитує їх назви з застарілих навігаційних карт, де ще недекомунізований Іллічівськ, замість Чорноморська, порт Південний ще Южний, а Залізний Порт замість тихого курортного містечка вимальовується індустріальним монстром зі своїм рейдом.

Прикриваючись цивільними суднами, які захоплені в заручники, і намагаючись використати їх живим щитом, військово-морський флот росії намагається підступно підкрадатися до українського узбережжя. Так, за тиждень війни пірати Чорного моря захопили в заручники 4 судна, одне з яких танкер «Афіна» під погрозами застосування зброї змусили вийти з територіальних вод Румунії – країни NATO", - повідомили у ДПСУ.

Росіяни розстрілюють цивільні судна. З початку війни вони влучили в 4 іноземних судна (є вбиті та поранені). У найближчій зоні України продовжує горіти танкер Millennium Spirit (під прапором Молдови) із 600 тоннами дизпалива, в який 25 лютого потрапила російська ракета. Поранений екіпаж було евакуйовано морською пошуково-рятувальною службою України. ВМФ РФ не дає можливості загасити пожежу та не допустити екологічної катастрофи через розлив пального.

Також Росія завдала ракетного удару по судну Banglar Samriddhu під прапором Бангладеш у порту "Ольвія" у Миколаєві. Під час атаки РФ на судно загинув один член екіпажу - громадян Бангладеша.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк