12.04.2022, 20:45

"Витіснення підрозділів ЗСУ у районі Сєверодонецьк - Лисичанськ "трохи заглохло", - військовий оглядач

Машовец

ЗСУ на ділянці на південний захід Ізюма ведуть важкі оборонні бої, завдаючи супротивнику суттєвих втрат, які фактично уповільнюють його просування. А спроба витіснити українських захисників у районі Сєверодонецька та Лисичанська "трохи заглохло".

Про це на своїй сторінці у Facebook пише військовий оглядач та координатор групи "Інформаційний опір", полковник ЗСУ Костянтин Машовець, передає Час Пік.

"Продовжуються запеклі бої у районі проведення операції Об'єднаних сил (ОС). Зокрема - Ізюмське угруповання противника продовжує свої безуспішні спроби просунуться у бік Барвінкове та Святогорську. При цьому війська противника активно застосовують артилерію та авіацію, намагаючись "розчистити" шлях своїм передовим підрозділам. Водночас, відзначається спроба просунутися на південний захід від Ізюма з метою прикрити правий фланг тактичної групи, що настає безпосередньо на Барвінкові. ВСУ на цій ділянці ведуть важкі оборонні бої, завдаючи супротивнику суттєві втрати, які, по-суті, дуже й дуже уповільнюють його просування", - пише Машовець.

Експерт зазначає, що війська РФ змушені подекуди відходити на вихідні рубежі:

"Справа доходить до того, що добові темпи просування противника варіюються в діапазоні 1.5-3 км, місцями противник змушений відходить на свої вихідні рубежі або навіть у глибину своїх раніше займаних бойових порядків. Деякі райони і ділянки місцевості переходять з рук в руки по кілька раз протягом протягом доби..."

Говорячи про лінію захисту Сєверодонецьк - Лисичанськ, а також Кремінна - Рубіжне, Машовець відзначає зниження активності противника через необхідність поповнення в живій силі та техніці. Проте обстріли та бомбардування авіацією поки що не припиняються:

"Фронтальне "витіснення" підрозділів ЗСУ в районі Сєверодонецьк - Лисичанськ "трохи заглохло". Судячи з усього, тактичне угруповання противника, що оперувало в районі Кремінне - Рубіжне - "злегка видихнулося" і потребує поповнення живою силою та технікою. Проте, активний обстріл бомбардування авіацією та далекобійними засобами поразки цих двох міст вельми активно продовжуються... На південь від них, у районі Попасної "позначилося бажання" командування військ противника просунуться на схід від Бахмута і перерізатиме його комунікації з Сєверодонецьком і Лисичанськом, поки що бажання є, але просування немає".

Підсумовуючи аналітичні дані, експерт висловив думку, що свою "широкомашстабну операцію на Донбасі" російським військам доведеться проводити за дуже невигідних умов:

"Ситуація в основних операційних зонах нинішньої війни продовжує залишатися досить складною і напруженою. Проте, треба відзначити один важливий момент... Противнику, який нібито зібрався проводити свою гіпотетичну "широкомасштабну операцію на Донбасі" (якщо він, звичайно, вирішиться на її проведення, а не відмовиться в силу, скажімо так, об'єктивних обставин) м'яко кажучи, доведеться робити це в не дуже зручних для себе умовах і з дуже невеликими шансами на кінцевий успіх... Всі його спроби виправити цю ситуацію і створити вагомі передумови успіху, поки не увінчалися вагомими результатами", - підсумував Машовець.

Фото: телеграм-канал Шрайк Ньюс

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк