08.05.2022, 22:01

Евакуація з Луганщини зупинена: росіяни обстрілюють "дорогу життя"

Марина Началова | Всі новини автора

Евакуація людей з Луганської області зупинена: російські окупанти обстрілюють «дорогу життя» - трасу Лисичанськ-Бахмут.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Час Пік.

У вечірньому зведенні за 8 травня він розповів про ситуацію на Луганщині і заявив, що Попаснянський водоканал фактично припинив своє існування, знищена вся інфраструктура, що знаходилася в Білогорівці. Відновлення, поки не закінчаться бойові дії - неможливе, ба більше - навіть, у мирний час з такими пошкодженнями на ремонт пішли б місяці.

Без води - 1 млн людей, включаючи окуповані ще у 2014 році території.

Гайдай повідомив, що стаціонарні цистерни з питною водою вже встановлені у Лисичанську та Сєвєродонецьку, в інші населені пункти поки підвозять воду пересувними ємностями, які отримали від міжнародної організації. Зараз регіон очікує на автопричепи, які полегшать доставку.

Гайдай заявив, що обстрілюється «дорога життя» - траса Лисичанськ-Бахмут, по якій евакуювали людей.

Евакуаційний автобус, що їхав до Білогорівки, аби забрати з усіх бомбосховищ селян, потрапив під ворожий вогонь, людей з села забрати не змогли.

Завтра евакуації та завозу гумвантажів не буде, заявив Гайдай.

Він зазначив, що у Білогорівці тривають запеклі бої. Окупанти змогли розкласти понтонну переправу через річку Сіверський Донець, наші воїни намагаються її знищити, а росіяни хочуть прорватися на наш берег.

Розбирати завали в Білогорівській школі неможливо через постійні обстріли. Надії на те, що хтось вижив - майже немає. Бо будівля не просто «склалася» і підвал завалило. Авіабомба розірвалася всередині, здійнялася пожежа і температура була критичною, кисню не залишилося. Чекають на тишу, аби продовжити розбирати завали.

Орієнтовно в школі було 90 людей, 27 врятували, близько 60 скоріше за все загинули, зазначив очільник області.

На жаль, напередодні з Білогорівки можливістю евакуації скористувалися лише 49 людей, хоча транспорт був надісланий з розрахунком до 300 осіб.

Гайдай заявив, що ситуація буде погіршуватися, адже, щоб погнати окупантів, наші воїни теж мають працювати на повну потужність. Тож обстріли з обох боків можуть лише посилитися, саме тому закликали до евакуації. Просили «розв‘язати руки» нашим захисникам, аби прискорити Перемогу.

Тепер люди в заручниках у війни. Евакуація неможлива, заявив голова ОВА.

Перед цим Гайдай повідомив, що у Білогорівці загинули двоє волонтерів з Закарпаття. Також стало відомо, що окупанти знову обстріляли Лисичанський НПЗ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк