14.05.2022, 20:47

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 14 травня

военные

80-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України. 

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 14 травня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, супротивник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Агресор надає вогневий вплив вздовж усієї лінії зіткнення та у глибині оборони українських військ. Найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Залишилася загроза завдання ворогом ракетно-бомбових ударів по військових та цивільних об'єктах на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямах обстановка змін не зазнала, противник активних дій не проводив. На території Гомельської області Білорусі фіксується проведення робіт з розмінування місцевості в районах колишнього базування підрозділів РФ.

На Харківському напрямку окупанти основні зусилля зосередили на утриманні позицій, контролі маршрутів постачання автошляхами на північ та схід від Харкова, а також недопущенні просування ЗСУ у напрямку державного кордону.

На Слов'янському напрямку йде перегрупування підрозділів супротивника, створення запасів матеріально-технічних засобів.

На Донецькому напрямку угруповання противника зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальних дій у напрямках населених пунктів Сєвєродонецьк, Соледар та Бахмут, здійснює поповнення запасів та перегрупування підрозділів. На вказаному напрямку переміщено дві батальйонні тактичні групи. Ворог робить штурмові дії вздовж лінії зіткнення за підтримки авіації та артилерії. Має частковий успіх у районі Авдіївки.

На Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках противник проводить перегрупування військ. Відзначено посилення угруповання силами у батальйонну тактичну групу у районі залізничної станції "Новий Айдар".

У Маріуполі ворог продовжує блокування підрозділів ЗСУ у районі заводу "Азовсталь". Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів, проводить штурмові дії.

На Запорізькому напрямку супротивник зосередив основні зусилля на артилерійському обстрілі українських позицій.

На Південнобузькому напрямку ситуація істотних змін не зазнала. Агресор зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, інженерному обладнанні позицій, здійснює артилерійські обстріли позицій ЗСУ.

На території Придністровського регіону Молдови збройні формування переведені на повсякденний режим роботи. У той же час підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати в підвищеному ступені бойової готовності.

Кораблі Чорноморського флоту РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів виконують завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій, розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

Ворог намагається наростити військову присутність на острові Зміїний, посилює систему протиповітряної оборони.

Генштаб зазначає, що російські війська продовжують цілеспрямоване знищення об'єктів цивільної інфраструктури України шляхом завдання ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів населених пунктів у Донецькій, Одеській, Луганській та Харківській областях.

Противник на тимчасово зайнятих територіях сходу та півдня України намагається залучити громадян України до трудової діяльності в окупаційних установах та незаконних правоохоронних формуваннях, порушує їхні права та свободи.

Читайте також: Бої за острів Зміїний можуть стати одними з найзапекліших найближчим часом, - МВС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк