15.06.2022, 08:43

РФ запропонувала захисникам Сєвєродонецька підняти "білий прапор" в обмін на коридор з "Азоту" для цивільних

Северодонецк / Фото: Александр Ратушняк/Reuters

Сєвєродонецьк на сьогодні – найгарячіша точка на карті України. У місті точаться жорстокі бої. ЗСУ, Нацгвардія та інші підрозділи героїчно утримують лінію фронту. Переважаючим силам противника за кілька тижнів так і не вдалося повністю захопити місто. Міноборони РФ закликало українських бійців, які захищають Сєвєродонецьк, скласти зброю.

14 червня Міноборони РФ закликало українських бійців у Сєвєродонецьку скласти зброю, нагадавши про військовослужбовців, раніше евакуйованих із Маріуполя. Росія відмовилася відкрити евакуаційний коридор до Лисичанська для виведення мирних жителів із заводу "Азот", але пропонують вивезти цивільних на окуповану територію до "ЛНР", повідомляє Час Пік з посиланням на російські ЗМІ.

"Закликаємо офіційну владу Києва виявити розсудливість і дати відповідні вказівки припинити безглуздий опір і відійти з території заводу Азот", – йдеться у повідомленні Міноборони РФ.

Закликаючи українських бійців здатися, Міноборони РФ заявило, що гарантує "збереження життя і дотримання всіх норм Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, як це сталося в Маріуполі".

РФ відмовляється відкрити гуманітарний коридор для цивільних осіб із комбінату "Азот" у Сєвєродонецьку на підконтрольну Києву територію до міста Лисичанська. Причиною відмови окупанти називають те, що нібито ЗСУ спеціально підірвали всі мости в районі Сєвєродонецька і навмисно вивели сотні мирних громадян із міста до промислової зони, щоб прикриватися ними, як "живим щитом". Також у РФ вважають, що при порятунку мирних громадян Україна спробує вивести з оточення вцілілі підрозділи.

Росія заявила, що відкриє гуманітарний коридор для мирних жителів із Сєвєродонецька, тільки в тому випадку, якщо українські військові, що залишилися там, здадуться в полон.

Як ]]>пише ]]>CNN, в Міноборони РФ заявили, що Росія відкриє коридор для мирних жителів у середу, 15 червня, з 8:00 до 20:00 (за московським часом), для евакуації їх у напрямку окупованого міста Сватове.

"Керуючись гуманними принципами, Збройні сили Росії та формування Луганської народної республіки готові провести гуманітарну операцію з евакуації мирних громадян. Для цього з 08.00 по Москві до 20.00 по Москві 15 червня відкривається гуманітарний 

Гарантується безпечна евакуація всіх без винятку мирних людей та їх переміщення у складі гуманітарних колон у пункти тимчасового розміщення.

Фактична готовність української сторони до початку гуманітарної операції позначається підняттям білих прапорів", - заявив начальник Національного центру управління обороною Росії Міхаїл Мізінцев.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк