05.07.2022, 08:32

Російські війська заплатили надто високу ціну за захоплення Лисичанська - ISW

война в Украине

Путін та Шойгу представили захоплення Лисичанська та Луганської області як велику перемогу російських військ в Україні. Путін також заявив, що війська, які брали участь у боях за Лисичанськ, мають відпочити для підвищення своїх бойових можливостей.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму ]]>звіті]]> від 4 липня зазначили, що російські сили зміцнюють територіальний та адміністративний контроль над Сєвєродонецьком і Лисичанськом та продовжують наступальні дії на схід від Бахмута для підготовки наступу на Бахмут і Сіверськ, повідомляє Час Пік.

"Ймовірно, російські війська продовжуватимуть просуватися на захід від траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ, щоб зрештою пройти до Бахмута та Сіверська. Хоча їх здатність зробити це успішно після втрат, яких вони зазнали під час спроби взяти Лисичанськ, є сумнівною", - зазначають аналітики ISW.

Наказ Путіна про відпочинок для військ, які брали участь у захопленні Луганської області, на думку аналітиків ISW, свідчить про те, що російським силам потрібен значний період для відпочинку та перепідготовки перед поновленням широкомасштабних наступальних дій.

"Однак незрозуміло, чи приймуть російські військові ризик досить тривалої оперативної паузи, щоб дати можливість цим, ймовірно, виснаженим підрозділам відновити свої сили", - зазначають аналітики ISW.

Мабуть, українські сили відчутно пошматували російських загарбників під час оборони Лисичанська. Навіть Ігор Гіркін, який командував бойовиками під час війни на Донбасі у 2014 році, опублікував у своєму Telegram-каналі різку критику дій Кремля у війні та поставив під сумнів значення захоплення Лисичанська. Він пише, що "російські війська заплатили надто високу ціну за обмежену вигоду".

"Гіркін зазначив, що українська оборона Лисичанська була спеціально розрахована на те, щоб завдати максимальної шкоди російським військам і спалити російську живу силу та техніку. Він наполегливо припустив, що прийняття битви на умовах українців було серйозною помилкою з боку російського керівництва...

Критика Гіркіна – чудовий приклад того, як російські блогери та військові ентузіасти розчарувалися в тому, як Кремль проводить операції в Україні, особливо після драматичної невдалої спроби переправи через річку у Білогорівці на початку травня.

Заяви Гіркіна прямо підривають спроби Кремля представити Лисичанськ як значну перемогу чи поворотний пункт...", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк