12.08.2022, 12:30

"Через два дні зрозуміла, що з цього жаху треба тікати": Що пишуть про Лисичанськ жителі, які зважилися туди з'їздити

Марина Началова | Всі новини автора

Абсолютна більшість жителів Лисичанська та інших міст Луганщини були змушені виїхати подалі від "руського міру". Зараз, коли російські окупанти захопили місто і там стало "тихіше", дехто повертається.

Тільки далеко не всі затримуються у Лисичанську надовго. Містяни, які вирішили з'їздити додому, швидко розуміють, що жити там неможливо.

В одній із регіональних груп у Фейсбуці з'явилося обговорення на цю тему. Пост написала лисичанка, яка нещодавно побувала у рідному місті, зруйнованому та окупованому загарбниками.

"Так що сказати, з'їздила я додому, не слухала нікого, не хотіла я кидати свій рідний дім. Де прожила все життя. Два дні я там побувала і зрозуміла, що з цього жаху треба тікати. Я прошу, не відпускайте своїх батьків, бабусь, там нема ні води, ні світла. Я розумію, як важко кидати свій дім, частинку себе, де прожила все життя. Але поки що не час повертатися туди, я прошу, не треба. Не слухайте нікого, там жах що відбувається. Якби не моя дочка і перевізник, дай боже йому здоров'я, я б там застрягла", - пише жінка.

Автор допису закликає перевізників і всіх, хто має таку можливість, забирати людей з окупації, адже там залишилося багато тих, хто не може заплатити за виїзд. Лисичанка також просить земляків поки що не повертатися, почекати, доки ЗСУ не звільнять місто.

З коментарів зрозуміло, що серед лисичан переважають песимістичні настрої. Дедалі більше городян, які так хотіли повернутись додому, розуміють, що ще довго не зможуть цього зробити.

"Дякую вам за допис. Я була в жаху, коли почула, що знайомі мами їдуть туди, їм кажуть що там "все добре"... Якийсь кум знайомій додзвонився їй через пінь-колоду, але примудрився переконати її, що там все добре... Людей тягне додому - намитарилися... Люди плутають обіцянки відновлення України у 2014 та рашки... Часто чую від людей фразу "згадай як у 14-му за два тижні все відновили" - і це кажуть ті, хто виїхав у квітні і раніше. Люди вірять своїм знайомим і повертаються... Одного мені не зрозуміти, навіщо люди, які там весь цей час живуть, кажуть таке? Дякую за правдивий пост".

"Біль і образа, але сенсу немає повертатися. Тим більше, ті гроші які просять перевізники. Повернення в пекло".

"За 5,5 місяців війни добре, що знайшлася така людина, яка так говорить, а то тільки й чуєш повертатимемося, будемо відновлювати, хто відновлюватиме? Спочатку було зрозуміло, що ніхто наше місто не відновлюватиме".

"Просто люди думають, що повертаються в минуле, а повертаються в сьогодення. І це сьогодення не таке, як вони думали".

Реальність така, що російські окупанти не мають ні можливостей, ні бажання відновлювати те, що вони зруйнували. Так, бойовики "ЛНР" вже заявили, що Попасну, швидше за все, не відбудовуватимуть. Наївно сподіватися, що в інших містах, що постраждали від війни, окупанти зроблять "Швейцарію".

Що швидше окуповані території повернуться під контроль України, то швидше там налагодиться життя, хоча цей процес буде нешвидким. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, на відбудову області після війни знадобиться до 10 років.

Дивіться ще: Що відбувається в Лисичанську зараз - нові відео

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк