13.09.2022, 07:56

Україна відновила другу резервну лінію електропередач до ЗАЕС – МАГАТЕ

Украина восстановила вторую резервную линию электропередач к ЗАЭС

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що на Запорізькій атомній електростанції відновлено другу резервну лінію електропередач.

Після відновлення другої резервної лінії оператор може тримати одну лінію в резерві, поки інша забезпечує електростанцію зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. Про це ]]>йдеться ]]>у повідомленні на сайті МАГАТЕ, передає Час Пік.

Також повідомляється, що блок реактора, закритий напередодні, перейшов у стан холодної зупинки, як і 5 інших реакторів об'єкта. Відповідно, для охолодження йому потрібно менше енергії.

Це був останній діючий реактор ЗАЕС, його зупинили після відновлення в суботу лінії електропередачі 330 кіловольт (кВ), що дозволило електростанції отримувати доступ до зовнішньої електроенергії з мережі замість того, щоб покладатися на енергію від самого реактора. 

Зараз також відновлено лінію 750/330 кВ, яка використовується для забезпечення електростанції необхідним для забезпечення функцій безпеки, а відновлена лінія 330 кВ залишається в резерві. Обидві відновлені лінії можуть отримувати енергію від мережі через розподільний пункт сусідньої теплоелектростанції.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк