05.01.2023, 09:49

ЗСУ перехоплюють ініціативу на сході України. Окупанти можуть опинитися у "котлі" на Луганщині - військовий експерт

война в Украине

ЗСУ поступово перехоплюють оперативно-стратегічну ініціативу на сході України – у Луганській та Донецькій областях. Вдалося деокупувати 40% захопленої території та звільнити від ворога понад 2000 населених пунктів.

Наразі є позитив у просуванні на Луганщині. Половина Донецької області досі перебуває під контролем ЗСУ, а спроби РФ зламати ситуацію завершилися військовою та політичною поразкою. Про це у своєму блозі ]]>пише ]]>військовий експерт, співголова Громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов, повідомляє Час Пік.

"ЗСУ перехоплюють ініціативу на сході: на найскладнішому Бахмутському відрізку лінію боїв стабілізовано, а в районі Сватового та Кремінної в Луганській області росіяни опинилися у важкій для себе ситуації.

За словами Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, найбільш складною ситуація залишається на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ. Там ворог фактично по трупах своїх солдатів намагається просуватися вперед, але підрозділи сил оборони ціною надзусиль стримують ворожий наступ.

Поки що ситуація в районі Бахмута стабілізована. Ба більше – ворога вдалося вичавити з міської забудови. Місто і шляхи сполучення з ним повністю контролюються ЗСУ, і передумов для оперативного оточення чи виведення українського військового контингенту з нього немає абсолютно", - пише Снєгирьов.

Військовий експерт відзначив позитивні зрушення в районі міст Кремінна та Сватове в Луганській області. За його словами, на відміну від ворога ЗСУ воюють "по-сучасному, мобільно, завдаючи точних точкових ударів, насамперед по шляхах постачання ворога".

"Там створюються передумови для наступального розвитку подій і відрізання російського угруповання від шляхів постачання ресурсів для 50-тисячного угруповання, з якого найбільш боєздатного нараховується до 15 тисяч "багнетів". Разом з тим на Сватівському напрямку ситуація для ворога, м'яко кажучи, неприємна.

Саме з цим пов'язана передислокація у район Сватове – Кремінна на Луганщині 76-ї ДШД з-під Пскова, яка у росіян вважається найбільш боєздатною і технічно оснащеною. Проте навряд чи чергова спроба переломити ситуацію в свій бік вийде вдалою для окупантів", - пише Снєгирьов.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк