04.02.2023, 22:50

"Плану Б немає": Відомий блогер розповів про нюанси "контрнаступу" ЗС РФ найближчим часом

Ольга Ранська | Всі новини автора
Бахмут

Російське командування вирішило форсувати наступальні дії на дільницях Бахмут – Вугледар, проте чіткого плану, як саме це робити, – немає. Тому вирішили діяти "по-старому": закидати українську оборону російськими трупами.

Про це у своєму Facebook написав відомий луганський блогер Savelyi Vasserman, передає Час Пік.

Згідно з повідомленнями від анонімних джерел в армії РФ, вирішено кидати в бій більше особового складу. Хоча спочатку військове керівництво фронтом планувало повторити Ізюмську операцію ЗСУ із поправкою на російські наступальні сили:

"Наше джерело в штабі НМ ЛНР повідомляє, що кидатимуть у бій більше особового складу, щоб перші наступальні дії розширилися і переросли в масштабний наступ російських військ. Спочатку військове керівництво фронтом планували повторити Ізюмську операцію ЗСУ. Музиканти мали розпочати, проломити і далі оборона мала посипатися, як у росіян. Цього не сталося. Успіхи є, але якою ціною. Командування в розгубленості. Плану Б немає. Вирішено просто ще більше підкинути дров у топку", – пише Vasserman.

Крім того, ВС РФ потрапили у власну пастку, коли через велику кількість частин на невеликій ділянці фронту порушується логістика та комунікація між підрозділами:

"Інше наше джерело каже, що ЗС РФ потрапили в пастку, створену самими. Чим більше перекидають частин на невелику ділянку фронту, тим більше порушується комунікація серед підрозділів, логістика постачання тощо. На невеликій ділянці зібралося дуже багато особового складу різних підрозділів, зі своїм командуванням, технікою, постачанням. А дороги одні. А всім треба багато".

Ще одна суттєва проблема у росіян – втрати, що впливають на координацію наступальних сил, і безпосередньо трупи, яких настільки багато, що просто вивезти їх з поля бою – дуже складне завдання:

"Друга проблема, яку не врахували: вплив втрат. Втрати заповнюються новими бійцями, але не вирішують головних тактичних завдань: разом із загиблими йде знову таки розуміння місцевості, хто поряд, куди хотіли йти, хто праворуч, хто ліворуч, що пристріляно, налагоджене постачання, побут, командири отримали бойове злагодження з особовим складом...

Прибулим знову треба вибудовувати всю вертикаль, щоб хоч якось наступати, харчуватися, мати підвіз БК тощо. На це можуть йти тижні, а втрати вже зараз. Не збудував свою систему несеш втрати, збудував  вже втратив стільки, що на твоє місце приходять нові.

Третя проблема: трупи. Їх дуже багато. Навіть простий вивіз тіл із поля бою проблема. Хоча поки що зима. З теплом буде повний жах", – підсумував блогер.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк