05.04.2023, 16:15

Отримали начальницькі посади при окупантах: за матеріалами СБУ судитимуть шістьох колаборантів з Луганщини

зрадники

Прокурори Луганської обласної, Старобільської, Сєвєродонецької та Сватівської окружних прокуратур направили до суду обвинувальні акти стосовно шістьох громадян України за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє ]]>Луганська обласна прокуратура]]>, передає Час Пік.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення РФ на територію України, шестеро мешканців Луганщини почали активно співпрацювати з окупаційною владою так званої "ЛНР".

Погодившись на пропозицію ворога, вони обійняли керівні "посади" на тимчасово окупованій території регіону.

Серед них колишній "в.о. голови адміністрації м. Сєвєродонецьк", який "керував" містом з червня минулого року. Це був 24-річний бойовик "2 АК" окупаційних військ без середньої освіти й без будь-яких трудових навичок у жодній сфері. На початку липня окупанти чомусь звільнили з посади цього "мэра". 

Також завершено слідство у справі так званого "в.о. начальника відділу ЖКГ Рубіжного". Це колишній директор комунального підприємства "Рубіжнетеплокомуненерго" і депутат Рубіжанської міської ради 8 скликання. У 2021 р. був затриманий СБУ на хабарі, однак через початок війни уникнув покарання.

Ще одна фігурантка раніше працювала головною спеціалісткою Лисичанської ВЦА. Вітала "руський мир" і отримала в окупаційній "адміністрації м. Лисичанськ ЛНР" посаду "начальника загального відділу". 

Колишня очільниця відділу розвитку інфраструктури, житлово-комунального господарства і будівництва Кремінської міської ради залишилася в окупованому місті та погодилася увійти до складу "адміністрації" міста. Призначена окупантами "начальником управління ЖКГ, відновлення, містобудування, надзвичайних ситуацій цивільного захисту населення". 

Перед законом відповідатимуть також мешканець Сватівського району та ексголова Чмирівської територіальної громади на Старобільщині, які в обмін на лояльність отримали від ворога посади в так званих "адміністраціях". Вони очолили "відділи  із забезпечення життєдіяльності" сіл Чмирівка та Нижня Дуванка. 

Усі обвинувачені організовували життєдіяльність в населених пунктах за російським законодавством, виконували організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконно створених органах влади та вживали заходів для утвердження окупаційної політики на місцевості.

За протиправні дії особам загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також:

"Зближення з країною-агресором": В окупованій Луганщині продовжують з'являтися іранські товари

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк