15.04.2023, 13:57

10 "фактів" про Лисичанськ, які ви точно не знали, але нейромережа змогла здивувати

лисичанск

Нейромережі поступово починають входити до нашого життя. Неодноразово висловлювалися припущення про те, що в найближчому майбутньому штучний інтелект зможе замінити людину в безлічі сфер. Але ШІ не такий бездоганний, як заведено думати. І це доводять його "пізнання" на вузькі теми.

Час Пік вирішив перевірити, що нейромережа ChatGPT "знає" про Лисичанськ. Виявилося, що не так вже й багато, а головне - більшість "знань" не відповідає дійсності.

Запит, адресований нейромережі, такий: "10 цікавих фактів про Лисичанськ". Відповіді виявилися несподіваними. ChatGPT правильно "розпізнав", що Лисичанськ - це місто Луганської області. Однак самі "факти" - далеко не факти.

Так, нейромережа "вважає", що місто отримало назву від річки, яка ніколи через нього не протікала. З датою заснування також промах. Луганська ТЕС знаходиться не в Лисичанську, а в Щасті. Чому нейромережа "приписала" Лисичанську цей об'єкт - залишається загадкою. "Факт" про кількість населення настільки обтічний, що в якомусь сенсі можна з ним погодитися. За такою логікою і в Києві, і в Одесі, і навіть десь у Пекіні проживає понад 90 тисяч людей.

З наступними "фактами" також важко погодитись. Наприклад, ChatGPT "вважає", що в місті є "численні пам'ятки архітектури, серед яких багато будівель зі стилю конструктивізму та модерну". Важко визначити будинки в Лисичанську, які справді відносилися б до цих напрямів архітектури. Це має бути щось збудоване на початку минулого століття. Але чи багато у місті такої забудови?

Транспортна інфраструктура у Лисичанську справді розвинена, включаючи залізничну станцію. Точніше, це було до російського повномасштабного вторгнення. На сьогодні немає залізничного сполучення, мости через Сіверський Донець зруйновано, дороги "убиті" військовою технікою. Вугільна промисловість у місті в останні роки була явно не на піку, тому назвати Лисичанськ важливим центром вугільної промисловості, ймовірно, було б не зовсім точно. Хоча виник він у далекому минулому як шахтарське селище. Звичайно, щодо театрів, музеїв та бібліотек "висновки" нейромережі прикрашені, проте з початком війни не стало й того малого, що було.

Десятий пункт, мабуть, сформульований не зовсім точно. Не зрозуміле формулювання "знаходиться поряд з Донбасом". Адже Лисичанськ і є частиною Донбасу, яка досі - поруч з лінією фронту.

Читайте також: Яким буде Лисичанськ у майбутньому?: Популярна нейромережа дала відповіді

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк