30.08.2023, 15:14

Хто з лисичан та сєвєродончан може отримати статус дитини війни і що він дає

статус ребенка войны

Діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, мають право набути статусу "дитина війни". У тому числі, статус може бути наданий дітям-ВПО з Луганської області - з Лисичанська, Сєвєродонецька та інших населених пунктів.

Як отримати статус дитини війни та які пільги вона передбачає - інформує Час Пік.

Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, існує ще з 2017 року. Його було встановлено ]]>постановою уряду №268]]> від 5 квітня 2017 року. Проте нещодавно було розширено коло дітей, які можуть набути відповідного статусу. Так, до 3 червня 2023 року коло постраждалих дітей обмежувалося територіями Луганської та Донецької областей, зараз формулювання загальне - "особи, які постраждали від збройної агресії РФ".

Хто має право набути статусу дитини війни?

Претендувати на отримання статусу дитини війни можуть діти (особи, які не досягли повноліття), а також особи, яким на час воєнних дій, збройної агресії РФ не було 18 років, у разі:

  • отримання поранення, контузії, інвалідності;
  • фізичного, сексуального, психологічного насильства;
  • викрадення чи незаконного вивезення за межі України;
  • залучення до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконного утримання, зокрема у полоні.

Порядок звернення за набуттям статусу "дитина війни"

Для отримання статусу дитини війни можна звернутися із заявою до служби з прав дітей:

  • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання або перебування дитини як ВПО;
  • за місцем звернення, якщо місце проживання чи перебування не задеклароване (зареєстроване) на території, де ведуться (велися) бойові дії або ТОТ;
  • за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

Які документи необхідно подати?

Для набуття статусу "дитина війни" до зазначених органів необхідно подати заяву про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів, згоду на обробку персональних даних, а також засвідчені копії документів:

  • свідоцтва про народження дитини чи іншого документа, що підтверджує її особу;
  • документа, що засвідчує особу заявника;
  • документа, що підтверджує повноваження представника дитини чи родинні зв'язки між дитиною та заявником;
  • довідки про взяття дитини на облік як ВПО (за наявності);
  • паспорта громадянина України у формі книжечки (за наявності);
  • паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у фомі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (за наявності);
  • витягу з реєстру територіальної громади (за наявності).

Крім того, до заяви додаються документи, що підтверджують обставини, необхідні для набуття статусу "дитина війни" (медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз тощо).

Хто може звернутися із заявою?

Із заявою про надання статусу "дитина війни" можуть звернутися:

  • батьки та інші законні представники;
  • близькі родичі (включаючи повнолітніх братів чи сестер, бабусь, дідусів та інших), а також вітчим чи мачуха;
  • представник органу опіки;
  • сама дитина, якщо їй виповнилося 14 років.

Про прийняття рішення

Рішення про надання або відмову у наданні статусу "дитина війни" приймає орган опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, що були надані.

Які пільги дає статус "дитина війни"?

Відповідно до ст. 10 ч. 7 Закону України "]]>Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб]]>", а також ч. 3 ст. 33 Закону України "]]>Про дошкільну освіту]]>", діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають право на безкоштовне харчування у навчальних закладах (зокрема у дитячих садках).

Крім того, згідно до "]]>Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб]]>", сім'я, в якій виховується дитина, яка постраждала внаслідок військових дій, може отримати додаткові бали на надання тимчасового житла.

"Пільг у дітей з таким статусом поки що небагато. На даний момент це дає додаткові бали сім'ї при отриманні тимчасового житла для тимчасово переміщених осіб. На кожну дитину додатково дається 2 бали сім'ї", - зазначає юрист "Донбас SOS" у коментарі Свої.City.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія анімації "Час Пікчерс продакшн" в колаборації з гуртом FoxBox до Дня Незалежності України презентують кліп нової пісні "Задля тебе". У цей непростий для всіх українців час дуже важливо оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте також: Робота для ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного: де знайти вакансію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк