04.01.2024, 09:24

Реставрація та інновації в системі вуличного освітлення історичного Києва

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Велике місто є живим організмом, бо наповнене людьми, подіями, спорудами, рухом. Динаміка міського зростання пов'язана з зовнішніми та внутрішніми змінами. Історична забудова потребує модернізації, щоб стати сучасною зі збереженням міської аури.

Безперервний розвиток Києва відбувається з архітектурними новаціями в історичному ядрі столиці. Стара архітектура вимагає традиційної стилістики в оформленні, тому міська реставрація не може кардинально змінювати вечірній вигляд вулиць і площ.

Міське світло в історичній забудові має відповідати дизайнерській традиції та зразкам архітектури. Інновації можуть проявлятися в технічній сфері, тобто на застосуванні нових джерел світла і способів розміщення на вуличному просторі.

Збереження індивідуальності освітлення

Сучасне вуличне освітлення у Києві може мати різну стилістику в залежності від розташування систем ліхтарів. Районування міського освітлення:

  • центральний район з включенням головних вулиць і магістралей з будинками 19-20 століть. Тут не варто розташовувати модерністські опори і ліхтарі, бо вони не будуть збігатися з архітектурою за стилем. На Хрещатику, наприклад, мають залишатися саме ті фігурні стовпи, що були встановлені під час післявоєнної відбудови. Варто просто замінити лампи на світлодіоди для яскравого світла;
  • в спальних масивах з однотипними будинками навпаки треба замінювати старі бетонні стовпи на стальні з меншою масою, щоб осучаснити вигляд вулиць; 
  • в старих кварталах центру міста заради збереження цінної архітектурної композиції і пейзажу варто відмовитися від будь-яких опор, а ліхтарі і інші електричні прилади, як світлофори або тролейбусні дроти, треба розміщувати на малопомітних розтяжках між паралельними будинками.

В проєктуванні нових систем освітлення для Києва треба шукати баланс між новим і традиційним. А щодо застосування ламп, то треба прагнути до економії, адже місто споживає за рік неймовірну кількість дорогої електроенергії.

В цій важливій сфері економіки міста допомагають сучасні технології. Якщо вуличне освітлення перевести на світлодіодні лампи, то ефект може складати багатьох мільйонів. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: