20.01.2024, 11:35

"Важка, але стабільна": військовий експерт розповів про ситуацію в Авдіївці

івап

У районі Авдіївки Донецької області стабільно важка ситуація. Але така з 10 жовтня 2023 року, коли угруповання РОВ, чисельністю понад 30 тисяч, розгорнуло наступ на містечко в спробі його оточення і захоплення.

Про це написав військово-політичний оглядач Коваленко у ]]>Telegram]]>, передає Час Пік.

Як зазначив Коваленко, зараз на авдіївському напрямку оперує угруповання РОВ близько 45 тисяч, але не оточити, а тим паче захопити містечко воно понад 3 місяці так і не може.

Напрямки особливо запеклих дій РОВ на думку експерта:

  • з Красногорівки на Степове силами 15 ОМСБр 2 ОВА;
  • з Кам'янки в напрямку Авдіївки силами 114-ї ОМСБр 1 АК і 30-ї ОМСБр 2-ї ОВА;
  • з Василівки в напрямку Авдіївки силами 114-ї ОМСБр 1 АК;
  • з Водяного, Спартака та Опитного оперують переважно регуляри 55 ОМСБр 41-ї ОВА;
  • з Водяного на Північне сили 55-ї ОМСБр 41-ї ОВА;
  • у промзоні оперують підрозділи ДРШБр "Ветерани" та 1-ша ОМСБр 1 АК. 

Аналітик вважає, що бойові дії мають часом позиційний характер, який ще можна назвати гойдалками. Спроби РОВ закріпитися в зоні Коксохіму, так само південній промці припиняють, і після утримання противником позиції кілька годин, він звідти вибивається. Спроба прорватися 114-ї ОМСБр 1 АК і 30-ї ОМСБр 2-ї ОВА в напрямку промзони Коксохіму зазнала повного провалу в районі Піщаного кар'єру.

Так само, трохи роз'яснень оглядача щодо "критичної" ситуації в Авдіївці. Ситуація в Авдіївці буде критичною, якщо РВВ захоплять із півночі Степове-Бердичі-Семенівку, а з півдня Північне-Тоненьке і траса 0542 опиниться в зоні ураження з легкого стрілецького.

"Все інше - це стабільно важка ситуація в рамках позиційного протистояння. По-іншому в Авдіївці просто бути не може. І вона такою буде через місяць. І через два", - наголосив він.

Тим часом окупований Донецьк відвідали цікаві гості. Коваленко повідомляє, що від МО РФ прибула комісія з перевіркою стану речей на авдіївському напрямку і безпосередньою інспекцією 74-ї ОМСБр 41-ї ОВА. Комісію очолював військовий злочинець, начальник Головного військово-політичного управління генерал-полковник Віктор Горемикін.

Аналітик нагадує що 74-та ОМСБр 41-ї ОВА входила до складу ГВ "Центр" і була перекинута під Авдіївку разом із 55-ю ОМСБр у рамках операції наступу на місто. Оперували вони здебільшого в південному секторі, в районі Водяного, але останнім часом у штурмових діях, переважно там задіяні підрозділи саме 55-ї ОМСБр.

"Судячи з усього, з 74-ю у РОВ, щось пішло не за планом, якщо довелося вивозити аж цілого бідолаху з теплого кабінету на Фрунзенській набережній", - підсумував він.

Читайте також:

20 січня День вшанування захисників Донецького аеропорту (фото, відео)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк