02.02.2024, 22:25

"Авдіївка виявилася міцним горішком для росіян": Аналіз військового експерта

йців

По завершенню січня 2024 року в районі Авдіївки російські окупаційні війська (РОВ) так і не змогли досягти всіх тих цілей, які ставило перед ними командування на початку наступу 10 жовтня 2023 року.

Про це написав військово-політичний оглядач Коваленко у ]]>Telegram]]>, передає Час Пік.

"Понад три з половиною місяці угруповання чисельністю близько 45 тисяч намагається зламати оборону маленького містечка, але безуспішно", - йдеться на каналі Коваленко.

За словами експерта, 10 жовтня російське командування ставило перед своїми військами, в рамках першої хвилі наступу, такі завдання:

  • захопити контроль над Авдіївським териконом;
  • перерізати залізницю в північному секторі;
  • захопити село Степове і вийти на Бердичі;
  • взяти під вогневий контроль із північно-східного сектора трасу 0542;
  • у південно-західному секторі вийти через Водяне на села Північне і Тоненьке та захопити їх;
  • встановити з південного заходу вогневий контроль над 0542.

Усе це входило в плани першої фази наступу, відповідальність за виконання якої було покладено на підрозділи 1 АК, так званої "ДНР", а також 20-ї та 150-ї МСД. Як відомо, перша хвиля наступу захлинулася, і з цього моменту почалися нескінченні спроби виконати поставлені завдання.

Як наголошує Коваленко, станом на сьогодні РОВ змогли виконати тільки завдання з перерізанням залізниці та захопленням терикона. Решта завдань так і залишилися, досі не виконані. Це змусило росіян змінювати тактику і зараз вони зосередилися не стільки на проривах ліній оборони в польових умовах, скільки на спробах розгорнути міські бої.

Наразі РВВ намагаються зайти в Авдіївку з півночі, сходу і півдня. Причому в південному секторі вони мають певні результати. 

Навколо Авдіївки особливо запеклі бої розвиваються за такими напрямками:

  • з Красногорівки на Степове силами 15-ї, 30-ї ОМСБр 2 ОВА;
  • з Красногорівки на Новобахмутівку силами 132-ї ОМСБр 1 АК і 30-ї ОМСБр 2 ОВА;
  • з Красногорівки на Авдіївку силами 114-ї ОМСБр 1 АК;
  • з Веселого на Авдіївку силами 114-ї ОМСБр 1 АК;
  • з Кам'янки в напрямку Авдіївки силами 114-ї ОМСБр 1 АК і 30-ї ОМСБр 2-ї ОВА;
  • з Василівки в напрямку Авдіївки силами 114-ї ОМСБр 1 АК;
  • з Водяного, Спартака та Опитного оперують переважно регуляри 55 ОМСБр 41-ї ОВА;
  • з Водяного на Північне сили 55-ї ОМСБр 41-ї ОВА;
  • у промзоні оперують підрозділи ДРШБр "Ветерани" та 1-ша ОМСБр 1 АК.

Очевидно, що в північному секторі у РВВ виникли складнощі з проривом на Коксохімічний завод, унаслідок чого вони намагаються просуватися полями, щоб перерізати трасу 0542, тим самим заблокувавши забезпечення авдіївського гарнізону. У східному секторі підрозділи РВВ, насамперед 114-та ОМСБр 1 АК, намагаються просунутися і взяти під контроль район Піщаного кар'єру.

НА думку оглядача, відносний успіх у РВВ відзначається в південному секторі, де росіяни зачепилися за забудову по вулицях Чернишевського, Спортивній та Соборній. Задум російських військ тут гранично ясний - перерізання траси 0505, що переходить у вулицю Грушевського, яка веде в 9-й квартал. Цей район багатоповерхової забудови, яка, попри постійні удари російської тактичної авіації, що застосовує КАБи, продовжує виконувати роль висот.

"Так само, з промки по Ясинівському провулку російські війська намагаються тиснути в напрямку вул. Колосова. Тут здебільшого оперують ДРШБр "Ветерани" та 1-ша ОМСБр 1 АК",- написав він.

Зміна тактики, спроба нав'язати міські бої, дасть змогу російським військам зменшити втрати, які навіть, за словами російських воєнкорів і профільних пабліків, становлять у полях 1 до 10. З іншого боку, міські бої не дозволять перерізати основну логістичну артерію, що постачає гарнізон - трасу 0542 і сприяти оточенню міста.

Дуже часто Авдіївку останнім часом стали порівнювати з Бахмутом. Але це некоректно, вважає експерт. Звісно, та тактика, яку росіяни використовують в авдіївському полі, ідентична тій, яку вони використовували під час штурму Вугледара і Бахмута. Але на цьому схожість між містами й боями навколо них закінчується. Головна відмінність - це площа і логістика.

"Але Авдіївка виявилася міцним горішком для росіян, об який вони вже понад три місяці ламають зуби. І судячи з тенденцій і гарячково мінливої тактики, російське командування зможе потішити свого президента Путіна перед виборами тільки збільшенням мішків із трупами російських солдатів, але аж ніяк не захопленням самого міста. Бахмут росіянам порівняно з Авдіївкою вже здається раєм", - наголосив військово-політичний оглядач.

Читайте також:

На ТОТ росіяни готуються залучати своїх військових до "виборів"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк