13.02.2024, 22:34

Росія виставила на аукціон викрадену з України картину Айвазовського, яку Інтерпол оголосив у розшук

Віктор Білий | Всі новини автора

Російські окупанти виставили на аукціон картину Івана Айвазовського "Місячна ніч", яку Україна оголосила у міжнародний розшук. 2014 року її серед понад півсотні полотен незаконно передали до Сімферопольського художнього музею на початку російської окупації Криму.

Про це повідомив ексзаступник генерального прокурора, колишній прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, передає Час Пік.

"Ця картина була серед 52 полотен, які були незаконно передані до Сімферопольського художнього музею в Криму", - написав він у мережі.

Повідомляється, що у 2017 році за поданням прокуратури Криму Інтерпол оголосив 52 картини, передані в окупований Крим, у міжнародний розшук, тому оголошенням про картину, що продає, РФ відкрито нехтує міжнародним правом, адже згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1970 року вивезення культурних цінностей і право власності.

У Московському аукціонному будинку повідомили, що перед продажем картину оцінили у 100 млн рублів (приблизно 1,09 млн доларів).

Окрім цієї картини Айвазовського, на продаж буде виставлено 123 роботи художників XVIII-XX століть, серед яких – картини Іллі Рєпіна, Ісаака Левітана, Василя Верещагіна, Миколи Реріха тощо.

Нагадаємо, влітку 2022 року повідомлялося, що музеї Маріуполя розбомблені й порожні, російські окупанти вивезли з міста всі цінні експонати. Зокрема, окупанти вивезли з маріупольських музеїв картини Куїнджі та Айвазовського.

Читайте також: До кінця року Кримський міст не вартий, - командувач ВМС України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк