22.02.2024, 10:28

Пропагує військову службу серед дітей: керівниці штабу "Юнармії" на окупованій Луганщині повідомлено про підозру

юнармия

Повідомлення про підозру отримала керівниця штабу "Юнармії" на окупованій Луганщині, яка пропагує військову службу серед дітей.

Про це ]]>інформує]]> прокуратура Луганської області у Facebook, передає Час Пік.

За даними слідства, у листопаді 2022 року жінка вступила на посаду "начальника штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного громадського руху "Юнармія" в "ЛНР".

Рух створено з ініціативи Міноборони РФ. Він є одним із головних механізмів для мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в Росії.

У так званій "ЛНР" формування почало діяти з 2019 року. Розпочато "2-м армійським корпусом народної міліції ЛНР". А після "приєднання" псевдореспубліки до РФ набуло нового статусу.

На зазначеній посаді підозрювана забезпечує реалізацію політики країни-агресора щодо залучення дітей та підлітків до лав "юнармійців". Їх навчають військовій справі: користуватися зброєю, володіти основами тактичної та стройової підготовки, змушують носити форму, берети та берці. Крім того, у рамках військово-патріотичного виховання створюються мурали на честь "героїв СВО".

Керівниця "регіонального штабу" забезпечує пропаганду серед дітей для забезпечення їхнього подальшого вступу до збройних сил та інших силових відомств РФ.

Як зазначає прокуратура, її дії порушують норми Женевської конвенції "Про захист цивільного населення під час війни" 1949 року і є військовим злочином. Оскільки міжнародне гуманітарне право забороняє пропаганду служби в армії серед цивільного населення, особливо, коли вона спрямована на дітей.

Вирішується питання про оголошення підозрюваної у розшук.

Читайте також: Потрапити до Луганська - лише за спеціальним дозволом: регіон готують до нової хвилі примусової мобілізації

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк