18.05.2024, 08:54

"А їм все мало": На окупованій Луганщині "віджимають" житло не лише у переселенців

"А им все мало": На оккупированной Луганщине "отжимают" жилье не только у переселенцев

На окупованій території Луганської області "влада" вже почала "націоналізувати" не тільки житло переселенців, а й місцевих жителів, які побажали залишитися в окупації.

Відповідно до "закону", прийнятому в т.зв. "ЛНР", порожнє житло переходитиме в "муніципальну власність", навіть якщо воно має законних власників. Окупаційна влада вже давно й активно складає "чорні списки", куди вносять переселенців, які залишили окуповану територію, повідомляє Час Пік.

Згідно з прийнятим "законом", як тільки інформацію про виявлення покинутого житла буде розміщено "на сайті органу місцевого самоврядування" та в друкованих ЗМІ, у власників житла є 30 днів, щоб особисто з'явитися в "органи ЛНР" з документами, що підтверджують право власності. Якщо законний господар житла не з'явиться, воно перейде в "муніципальну власність", тобто, буде "віджато".

Мабуть, результати цього процесу дуже сподобалися окупантам, оскільки тепер вони "поклали око" й на житло місцевих жителів, які вважали за краще жити в "руському мирі", просто на якийсь час виїхали на територію РФ.

"У так званій "ЛНР" триває "націоналізація" житлового фонду, власники якого не заявили про себе упродовж місяця. Спочатку віджим був розрахований на домівки тих, хто евакуювався у безпечні регіони України або за кордон. Втім, у Новопскові цю програму розширили – тепер забрати житло погрожують навіть у тих місцевих, хто виїхав на заробітки на територію РФ", - ]]>повідомляють ]]>у Луганській ОВА.

Є випадки, коли переселенці намагаються врятувати своє житло, для чого приїжджають на окуповану територію. Правозахисники попереджають, що не варто ризикувати своїм життям, оскільки легко можна стати "заручниками".

Нагадаємо, на окупованих територіях почали видавати "зелену карту". Що це за документ і кому його потрібно оформити, читайте у нашому матеріалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк