14.05.2024, 21:04

На ТОТ видають "зелену карту": чи потрібен такий документ мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

На ВОТ выдают "зеленую карту": нужен ли такой документ жителям Лисичанска, Северодонецка и Рубежного

У РФ набрав чинності указ Путіна від 22 квітня про зміну правового стану окремих категорій громадян. Названі умови, за яких громадяни України та громадяни так званих "ЛНР" та "ДНР" можуть вільно перебувати та спокійно працювати на території РФ. Кого і за що можуть видворити чи депортувати з Росії та з ТОТ, які РФ називає "своїми"? І що це за документ "зелена карта", який росіяни почали видавати громадянам України, розповість Час Пік.

На окупованих після 22 лютого 2022 року територіях України ще чимало людей, які не отримали російського громадянства. У квітні 2024 року видано новий указ Путіна, яким внесено зміни в особливості правового становища окремих категорій українців та іноземців, які проживають на території РФ, у т.зв. "ЛНР", "ДНР" та окупованих Запорізькій та Херсонській областях.

На сайті МВС РФ з'явилася офіційна інформація, в якій надано роз'яснення з питань застосування нового указу. Вона стосується громадян України, т.зв. "ЛНР", "ДНР" та іноземців, які проживають в окупованих регіонах та на території РФ. Якщо коротко: людям необхідно оформити "потрібні" документи до призначеної дати або їм загрожує видворення з РФ та з окупованих територій, які РФ вважає "своїми".

Громадяни України, які не отримали "зелену карту"

Згідно з документом, щодо громадян України, які до 27 серпня 2022 року були зареєстровані за місцем проживання за межами "ЛНР", "ДНР", Запорізької та Херсонської областей, які не мають "зеленої карти", не будуть вживати заходів щодо видалення за межі РФ (зменшення періоду тимчасового перебування, депортація) до 31 грудня 2024 року.

Для отримання "зеленої карти" (документ на бланку встановленого зразка) необхідно пройти дактилоскопічну реєстрацію, сфотографуватись та пройти медичний огляд. Вказаним особам рекомендують до закінчення встановленого терміну отримати "зелену картку" або оформити громадянство РФ.

Варто зазначити, що "зелену карту" видають тим, кого в РФ вважають "іноземцями" і кому дозволяють жити та працювати в країні без візи досить тривалий період.

Громадяни України, які не отримали паспорт РФ

Згідно з документом, для мешканців окупованих територій, які були зареєстровані за місцем проживання у "ЛНР", "ДНР", Запорізькій та Херсонській області до 27 серпня 2022 року, діє безстрокова заборона на застосування до них заходів щодо видалення за межі РФ (адміністративне видворення, депортація, скорочення терміну тимчасового перебування тощо).

Нагадаємо, згідно з указом Путіна про "іноземних громадян та осіб без громадянства", підписаний у квітні 2023 року, жителі "нових регіонів Росії", які відмовилися від складання присяги громадянина РФ, мають право постійно проживати на цих територіях до 1 липня 2024 року. Вказаним особам наполегливо рекомендують отримати російський паспорт та громадянство РФ.

Заручники всупереч власній волі

Наскільки важливим є цей указ для мешканців окупованої Луганщини, Донеччини, Запорізької та Херсонської областей? Чи стосується їх безпосередньо? Безперечно, важливий!

По-перше, далеко не всі мешканці окупованих територій вже отримали російські паспорти. А з точки зору кремлівської влади, українці які проживають на "звільнених" територіях, зголосилися зберегти громадянство України та відмовилися від складання присяги громадянина РФ - вважаються "іноземцями". А оскільки Кремль оголосив захоплені території "російськими", то право жити і працювати у "нових російських" регіонах отримають лише ті, хто матиме або "червону книжечку", або "зелену карту".

По-друге, через безробіття та нестерпні умови життя багато жителів з ТОТ виїжджають до РФ або на заробітки, або на тимчасове проживання. Раніше громадяни України та "особи, які перебували у громадянстві ЛНР та ДНР" могли знаходитися в РФ без обмеження терміну перебування та спокійно працювати без спеціальних дозвільних документів. Тепер вони мають здати відбитки пальців, пройти медосвідчення та отримати "зелену карту", якщо не хочуть бути депортованими після 31 грудня 2024 року.

Сьогодні на окупованих територіях "іноземці та особи без громадянства" можуть легко втратити житло та стати бомжами, також вони можуть бути депортовані під різними приводами. Усіх "звільнених" росіяни просто перетворили на заручників...

Підводні камені

Багато хто зітхнув з полегшенням, прочитавши пояснення МВС РФ, що стосовно громадян України, які проживають на ТОТ, та громадян т.зв. "ЛНР" та "ДНР" продовжує діяти "безстрокова заборона на застосування до них заходів щодо видалення за межі РФ". Проте радіти зарано, є кілька нюансів.

По-перше, якщо раніше т.зв. "іноземці", як називає їх Кремль, могли проживати на "звільнених" територіях без спеціального дозволу до 1 липня 2024 року, то зараз їм просто продовжили період до 31 грудня 2024 року. Що буде, якщо до цієї дати вони не отримають "зелену карту" чи паспорт РФ?

По-друге, заборона не поширюється на громадян, які звільнилися з місць позбавлення волі та громадян, які надали фіктивні документи або повідомили неправдиву інформацію. Яку інформацію окупанти вважатимуть фіктивною – теж питання.

По-третє, цей порядок не діє щодо громадян, які "створюють загрозу державній або громадській безпеці". І нікому не відомо, коли і кого окупанти можуть призначити "шпигуном", "терористом" чи "диверсантом".

Якщо жителі з ТОТ, які отримали російський паспорт, читають ці новини, спокійно попиваючи каву, - для них теж є неприємні новини. У Держдуму РФ внесли законопроєкт про позбавлення набутого громадянства за порушення присяги громадянина РФ. Рано чи пізно закон буде ухвалено. А значить, у зоні ризику опиняться і жителі ТОТ із російськими паспортами. У Росії вже був прецедент, коли чоловіка, засудженого за фейки про армію, позбавили набутого громадянства. Що станеться з тими, кого позбавлять громадянства? Відповідно до закону, підписаного Путіним, вони підлягають депортації.

Також варто зазначити, що заманюючи людей можливістю отримати "зелену карту" і разом з тим зберегти громадянство України, окупанти мовчать про те, що власники цього документа не отримуватимуть жодної соціальної підтримки та державної допомоги від РФ. Втім, як і відбувається сьогодні на окупованих територіях із людьми, які не побажали стати "новими росіянами"...

Під особливим контролем

Окремо варто зупинитись на "нових звільнених" населених пунктах Луганської області. Сьогодні міста т.зв. "трикутника" перебувають у "зоні особливої уваги" у окупантів. Так само, як і у Маріуполі на Донеччині, окупанти влаштували у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному "показове відновлення". Для них неважливо, що більшість цих міст лежить у руїнах, що від якості "відновлювальних ремонтів" люди хапаються за голову, адже для "визволителів" головне - пропаганда, створення "красивої картинки".

На відміну від міст "ЛНР", окупованих з 2014 року, у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному ще добре пам'ятають, як "було при України". І хоча роспропаганда працює у "трикутнику" невпинно ось вже два роки, тут набагато більше людей, які не бажають отримувати російський паспорт, ніж у Луганську, наприклад, де при окупантах виросло вже ціле покоління.

За десять років Луганськ заповнився "понаїхаашими", які встигли осісти там, обжитися і вже називають себе луганчанами. Тепер цей процес розпочався у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному. Кремль мріє заповнити росіянами захоплені міста, в ідеалі - повністю замінити місцеве населення. А для цього робитимуть все, щоб отримати підстави для депортації місцевих мешканців.

Усіх, хто отримав російський паспорт, вже враховано та взято на замітку. Тепер почалася видача "зелених карток" усім, хто відмовився від "червоної книжечки". Складається враження, що окупанти створюють якийсь "чорний список", куди вносять усіх "неблагонадійних". Адже якщо людина не хоче давати урочисту клятву дотримуватися Конституції та законодавства РФ, захищати її свободу та незалежність, бути вірною Росії та виконувати обов'язки громадянина РФ, значить – вона небезпечна для росіян.

Безперечно, власники "зеленої карти" будуть під пильною увагою, до них буде особливе ставлення з боку "визволителів". Перший промах й в окупантів з'явиться підстава депортувати таку людину. Втім, якщо в окупантів буде бажання "зачистити" Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне від місцевих жителів, то не врятує навіть російський паспорт...

депортация

Читайте також: Багато хто не доживе до "світлого майбутнього": про якість медицини в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте ще: "Ощасливлення" народу триває, або Як окупанти завалюють Лисичанськ "крутими" подарунками

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк