30.05.2024, 22:35

Виплати дадуть одиницям? ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного ризикують залишитися без пенсій у строк

пенсионерка

З кожним роком кількість страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію вчасно, в Україні зростатиме. У переселенців можуть виникнути додаткові проблеми для того, щоб вирушити на заслугований відпочинок.

Як змінюватимуться норми для виходу на пенсію і що про це думають ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного - розповість Час Пік.

Яка норма щодо стажу діє зараз?

Як ]]>пояснюють]]> у Пенсійному фонді України, у 2024 році тривалість страхового стажу, необхідна для виходу на пенсію у 60 років, зросла до 31 року.

"Тобто з 1 січня 2024 року для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, громадяни повинні мати у своєму активі щонайменше 31 рік страхового стажу", - зазначають пенсійники.

Що робити тим, у кого стажу не вистачає?

Громадяни, у яких після досягнення 60 років немає достатньої кількості страхового стажу, матимуть право вийти на пенсію у 63 роки за наявності не менше 21 року стажу.

За наявності страхового стажу від 15 до 20 років пенсійні виплати призначать у 65 років. Якщо ж людина має менше 15 років стажу, у віці 65 років вона матиме право на отримання державної соціальної допомоги замість пенсійних виплат.

Як змінюватимуться вимоги?

З кожним роком для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно буде мати більше років страхового стажу. Цей процес триватиме до 2028 року.

Для виходу на пенсію у 2028 році українцям потрібно мати мінімум 35 років страхового стажу. Очікується і позитивна зміна: з 1 січня 2028 року, за наявності 40 та більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку. Однак отримати до 60 років 40 років страхового стажу не так просто.

Чому у переселенців можуть виникнути проблеми?

Насамперед, у ВПО можуть виникати проблеми через відсутність житла. Розробленої державної програми, яка б повністю забезпечувала до 2028 року ВПО житлом, поки що не існує. Водночас, придбати власне житло можуть далеко не всі. У такій ситуації збільшення норми трудового стажу може призвести до того, що люди похилого віку, які не мають власного кута і змушені орендувати нерухомість або користуватися тимчасовим соціальним житлом, ледве не до кінця своїх днів змушені будуть працювати. Адже через бойові дії та окупацію не всі змогли знайти хорошу роботу і продовжити сплачувати податки. Багатьом нині працездатним переселенцям подальші перспективи здаються похмурими.

Чи розраховують ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного на пенсію?

Час Пік провів опитування у Facebook на тему відносин переселенців із міст "трикутника" до підвищення норми страхового стажу для виходу на пенсію. Більше половини учасників опитування відповіли, що не знають, як виживатимуть у майбутньому. Ще 18% учасників опитування не розраховують на отримання пенсійних виплат від держави, а покладаються лише на свої сили. Менше третини (22%) учасників стверджують, що у них вистачить страхового стажу для того, щоб вирушити на заслужений відпочинок у строк, і не переймаються змінами. 4% учасників опитування збираються працювати після досягнення пенсійного віку.

Загалом опитування показує, що більшість переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного не відчувають впевненості в тому, що з приходом старості жити стане простіше.

пенсии

Читайте також: Оренда житла в Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному: хто і за які ціни користується нашими квартирами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк