02.06.2024, 17:17

10 років стійкості та патріотизму: Сьогодні річниця з дня оборони Луганського прикордонного загону

Сьогодні виповнюється десять років від дня героїчної оборони Луганського прикордонного загону. Державна прикордонна служба поділилася реальними кадрами із незабутніх кривавих подій початку окупації Луганщини.

Відео опублікувала пресслужба ДПСУ до Фейсбуку, передає Час Пік.

"2 червня 2014 року Луганський прикордонний загін зазнав атаки з боку проросійських бойовиків. Протягом доби прикордонники героїчно оборонялися під звуки гімну України. Сьогодні вони продовжують захищати Україну від повномасштабного вторгнення окупантів", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що цього дня управління Луганського прикордонного загону зазнало атаки близько 100 озброєних бойовиків. О 4-й ранку в мікрорайоні Луганська "квартал Мирний" пролунали перші постріли терористів. Прикордонники героїчно оборонялися понад дві доби під звуки гімну України, включеного до гучномовця за наказом командира.

Під час оборони 8 наших бійців було поранено, але ворог зазнав істотних втрат – 10 убитих та 30 поранених. Проросійські бойовики вели обстріл з житлової забудови, тому прикордонники не могли відповідати їм рівноцінно.

4 червня, за наказом із Києва, частина захисників вийшла з оточення, а решта переодяглися та розосередилися для безпечного виходу до міста. Операцію очолив тодішній начальник загону, нині голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Сергій Дейнеко.

Сьогодні прикордонники Луганського загону продовжують боронити Україну, стримуючи повномасштабне вторгнення окупантів. Про стійкість та опір луганських захисників в Україні зняли художній фільм "Мирний-21", заснований на реальних подіях.

Ця героїчна оборона стала символом патріотизму та незламності українських прикордонників у боротьбі за свободу та територіальну цілісність держави. Пам'ять про мужність та самопожертву захисників Луганського прикордонного загону назавжди залишиться у серцях українського народу.

Читайте також: Внаслідок "бавовни" у Луганську було ліквідовано російського полковника

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк