27.06.2024, 23:03

Спланована провокація росіян - військовий експерт про збивання ракет над пляжем у Севастополі

Спланированная провокация россиян, - военный эксперт о сбивании ракет над пляжем в Севастополе

Події, які відбулися на пляжах Севастополя, це спланований характер інформаційно-психологічної операції російських окупантів. У Міноборони РФ заявили про атаку нібито "по цивільній інфраструктурі міста Севастополь поставленими США оперативно-тактичними ракетами "ATACMS", спорядженими касетними бойовими частинами".

Мовиться про те, що цільовою аудиторією є наші західні партнери, у першу чергу – США. Мета – заблокувати передачу українській стороні ракет ATACMS, вжити інформаційний та політичний тиск на керівництво США, аби заблокувати прийняття рішення щодо надання дозволу Силам оборони України бити по військових об'єктах на території РФ. У цьому і полягала основна ідея цієї провокації. Таку думку ]]>висловив ]]>Дмитро Снєгирьов - співголова ГІ "Права Справа", громадський активіст, військовий експерт, передає Час Пік.

Він зазначив, що удари Силами оборони України завдавалися виключно по військових об'єктах оккупантів, які є законними цілями на території окупованого Криму.

"Відповідно, окупанти задіяли активний захист своїх військових об'єктів, а саме: протиракетну та протиповітряну оборону. Але виникає питання - чому ППО працювало саме над кримськими пляжами? Система російської протиракетної оборони, розміщена на території окупованого Криму, це насамперед С-400, С-500. Тактико-технічні характеристики цих зенітно-ракетних комплексів  передбачають можливість збивати аеробалістичні цілі на значній відстані.

Система ППО С-400 призначена для ураження літаків стратегічної і тактичної авіації, балістичних і крилатих ракет та інших засобів повітряного нападу в умовах радіоелектронного та інших видів протидії. У базовому варіанті ЗРК С-400 включає багатофункціональну РЛС раннього виявлення, окремі пускові установки, автономні засоби виявлення та цілевказування (радіолокаційні станції виявлення та підсвідки). Ракета 40Н6Е здатна уражати аеродинамічні цілі на відстані до 380 км на висотах до 30-35 кілометрів. А балістичні цілі на максимальній дальності – 60 км. Ракета 9М96Е2 може збивати цілі на відстані 120 км і на висоті до 30 км.

Відповідно, якщо збивали ATACMS над пляжем, то це була свідома провокація російської сторони. Вони прекрасно розуміли наслідки", - пише військовий експерт.

Нагадаємо, т.зв. голова Севастополя Михайло Развожаєв оголосив у місті режим надзвичайно ситуації у зв'язку з подіями на пляжі Учкуївка, який вводиться до особливого розпорядження. За даними гауляйтера Развожаєва, внаслідок падіння уламків ракет загинуло четверо людей, 151 постраждали, 82 були госпіталізовані.

"Наголошую, чисельні факти травмування та загибелі серед цивільного населення відбулися виключно внаслідок роботи російського ППО, а не ударів українських Сил оборони.

І це яскраве свідчення того, що Путіну глибоко "по цимбалах" не тільки українці, але й у першу чергу громадяни власної країни.

Відповідно, постає питання, що росіянам потрібна була картинка саме масової загибелі цивільного населення, щоби звинуватити Україну. Бо іншого пояснення, чому система протиракетної оборона відпрацювала безпосередньо над пляжами, прекрасно розуміючи масове скупчення цивільного населення, немає...

Це була спланована провокація росіян. Мета - звинуватити Україну в актах міжнародного тероризму...", - пише Снєгирьов.

На думку військового експерта, російські окупанти роблять акцент на використання Україною американських ракет ATACMS. І такими провокаціями добиваються, щоб Україні не дозволяли завдавати ударів по військових об'єктах на території РФ.

Він зазначив, що наразі точиться дискусія щодо можливості нанесення ударів по території саме Росії з використанням АTACMS. Американська сторона поки демонструє неготовність дати такий дозвіл.

"Відповідно, створюється ще інформпривід щоби показати "бачите, до чого призводять використання ATACMS навіть на момент удару по дозволених територіях, тобто окупованого Криму".

Таким чином росіяни проводять паралелі, що українська сторона у разі надання дозволу, використає ATACMS не для ударів по військових цілях, а виключно по цивільних на території РФ.

Підсумовуємо, основним завданням цієї спецоперації було заблокувати саму можливість розгляду питання щодо дозволу нанесення удару ATACMS по території російської федерації. Цього вони бояться панічно. Бо тоді під ударами опиняється вся військова інфраструктура російської федерації. В першу чергу, це летовища, аеродроми і місця пуску ракет С-300, тобто пускові установки. І щоби не дати можливість Силам оборони України проведення подібних операцій на території росії, вони пішли на цю криваву картинку.

Окупанти не зупиняться перед фактами загибелі громадян РФ заради створення картинки, яка має дискредитувати Сили оборони України в моменті застосування високоточної зброї", - пише Снєгирьов.

Читайте також:

Подорожуйте Києвом вигідно з таксі OPTI 579

Проекти невеликих будинків, які будуть ідеальними для невеликих сімей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк