11.07.2024, 14:20

Безкоштовні продукти для переселенців: де та як ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного можуть отримати набори у Дніпрі

продуктовые наборы для впл

Матеріальний добробут переселенців не можна назвати задовільним. Багато ВПО з березня втратили можливість отримувати виплати, а статей витрат не поменшало. Трохи заощадити на харчуванні допоможуть гуманітарні продуктові набори. Зокрема, ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших населених пунктів Луганщини зможуть отримати безкоштовні продукти у Дніпрі.

Як переселенці можуть отримати продуктові набори у Дніпрі та яким критеріям потрібно відповідати - розповість Час Пік.

Допомога від Управління соцзахисту у Дніпрі

Департамент соціальної політики Дніпровської міської ради ]]>анонсував]]> роздачу безкоштовних продуктових наборів для ВПО, які мешкають у місцях тимчасового компактного проживання (гуртожитки, шелтери).

"Кожний набір представляє собою велику коробку, що містить консерви, чай, каву, цукор, макарони швидкого приготування, галети, мед, печінковий паштет, джем та інші смаколики. А ще готові перші та другі страви", - розповідають у департаменті.

Скільки саме продуктових наборів, придбаних за рахунок міста, може бути надано щомісяця та чи є ліміт - не уточнюється. Теоретично, кожен ВПО, якщо він відповідає визначеним критеріям, може отримати продукти безкоштовно.

Хто може отримувати продуктові набори щомісяця?

Безкоштовні продуктові набори видаються лише тим переселенцям, які не орендують житло, а зареєстровані та фактично проживають у місцях компактного поселення, тобто найбільш вразливим категоріям. Зокрема, це:

  • люди похилого віку;
  • люди з інвалідністю;
  • матері з дітьми;
  • законні представники, які супроводжують дитину чи недієздатну особу.

Допомога надається на дітей від 3-х до 18 років.

Крім того, на допомогу можуть розраховувати ВПО, які перебувають у складних життєвих ситуаціях і потребують кризової чи екстреної участі, та перебувають на обліку у Дніпровському міському центрі соціальних служб.

Зазначається, що допомога поширюється на всіх переселенців зазначених категорій, якщо вони були зареєстровані у Дніпрі у статусі ВПО після 24 лютого 2022 року.

Хто може одержати продукти разово?

Базова умова залишається незмінною - необхідно бути зареєстрованим та проживати в місцях компактного поселення. Однак для одноразового одержання продуктового набору не обов'язково мати відношення до перерахованих вище категорій. Гуманітарна допомога надається тим, хто вперше перемістився до Дніпра та вперше звернувся до Управління соціального захисту. Якщо людина вже отримала набір за цих умов, то вдруге отримати не зможе.

Як отримати допомогу?

Щоб отримати продуктовий набір, внутрішні переселенці повинні звертатися до Управління соціального захисту, де вони перебувають на обліку. З собою необхідно мати такі документи:

  • паспорт громадянина України (тимчасове чи постійне посвідчення місця проживання);
  • довідку про взяття на облік, яка доводить, що ВПО зареєстрована після 22 лютого 2022 року і саме у місці тимчасового поселення, а не за сторонньою адресою;
  • якщо допомога на дитину - свідоцтво про її народження.

Варто мати на увазі, що звернутися один раз і отримувати продукти кілька місяців не вдасться. Категорії ВПО, які мають право на щомісячні продуктові набори, повинні, відповідно, щомісяця звертатися до Управління соціального захисту із зазначеним пакетом документів. Автоматично на місяці допомога не продовжується.

Читайте також: Як потрапити до Лисичанська зараз: хто з містян став "небажаним" та чи можна обійтися без "офіційного дозволу"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк