07.07.2024, 12:21

Як потрапити до Лисичанська зараз: хто з містян став "небажаним" та чи можна обійтися без "офіційного дозволу"

как поехать в Лисичанск

До війни Лисичанськ був звичайним невеликим містом, до якого можна було приїхати з будь-якої точки світу. Будь-яка людина могла не боятися, що за її відсутності хтось забере квартиру, тому ніхто не залежав у своєму переміщенні від міської адміністрації. Будь-яка людина могла погостювати або приїхати, щоб допомогти родичам. Наразі місто фактично закрите.

Через що потрібно пройти, щоб потрапити до Лисичанська, - розповість Час Пік.

Без папірця - ніяк

Користувачі мережі періодично діляться спробами проїхати до Лисичанська, і часто навіть самі спроби виявляються провальними. Загалом є кілька чинників, які відкривають шлях до міста: наявність місцевої прописки, наявність документів на нерухоме майно у місті, наявність "офіційного дозволу". Зокрема, для тих, хто не зареєстрований у місті та не має майна, пропонується заповнювати форму та електронною або звичайною поштою направити до так званої "адміністрації".

Згодом лист опиняється у "військовій комендатурі". Дозволити людині потрапити до міста чи відмовити - вирішують російські військові. На практиці проблем виявляється набагато більше, ніж "в інструкції" .

"Офіційний дозвіл" - не гарант

За словами користувачів мережі, які навіть із дозволом на руках намагалися в'їхати до міста, на блокпостах виникають проблеми: то не влаштовує електронна відповідь від "військової комендатури", то не вистачає печаток.

а

Право власності також нічого не вирішує саме по собі. Перед в'їздом його потрібно ще підтверджувати - також звертатися із запитом до "адміністрації", чекати відповіді.

"Зміна від зміни на блокпостах відрізняється. Тому "без папірця ти комашка", і краще перестрахуватися і написати заяву на в'їзд", - пишуть у мережі рекомендацію для тих, у кого є майно на території Лисичанська, але немає прописки.

Шлях у місто сповнений бюрократії та потребує тривалої підготовки. Якщо, наприклад, родичеві терміново знадобиться допомога чи є питання, які потрібно вирішувати невідкладно, то можна і не розраховувати швидко потрапити до Лисичанська.

"Потрібно підготувати себе як слід і підкріпити паперовими підставами. Електронний документообіг та листування - прокуратура бере до уваги як офіційний доказовий факт", - стверджують у мережі.

Настрої на блокпостах

"Вирішують" не лише документи та дозволи, а й обстановка на блокпостах. Принцип "на кого нарвешся" працює у всій красі. Для того, щоб потрапити до Лисичанська, тепер треба принижуватись і плазати перед російськими військовими.

"На блокпостах потрібно вміти спілкуватися, знаходити підхід та м'яко доводити свою правоту, досягаючи мети", - попереджають у мережі.

Тому наявність "офіційного дозволу" не допоможе потрапити до міста, якщо людина просто комусь не сподобається на блокпосту або буде недостатньо переконливо "знаходити підхід".

Прописка також нічого не гарантує

Насамперед, людина, яка зареєстрована в Лисичанську, може потрапити додому лише через територію РФ. І тут починаються проблеми. Багато лисичан виїжджали на територію вільної України або на територію третіх країн. У процесі фільтрації це стає перешкодою не тільки для в'їзду до свого міста, але навіть для в'їзду до РФ. Тому завжди потрібно робити поправку: потрапити "за пропискою" до Лисичанська можуть лише ті, хто виїхав на територію РФ і отримав російський паспорт. Решта - фактично "небажані персони".

Читайте також: Забезпечення переселенців житлом: які можливості можуть отримати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк