04.07.2024, 13:48

Забезпечення переселенців житлом: які можливості можуть отримати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

жилье для переселенцев

20 червня парламентський комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин та міжнаціональних відносин розглядав проєкт закону №11281, який стосується забезпечення житлом ВПО. Комітетники рекомендували ухвалити проєкт закону у першому читанні.

Якщо ініціативи буде ухвалено Верховною Радою, у переселенців з'явиться більше житлових можливостей. Яких змін варто очікувати ВПО, зокрема з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, - розповість Час Пік.

Про новий проєкт закону

На сайті Верховної Ради значиться, що ]]>проєкт закону №11281]]> було зареєстровано 21 травня 2024 року. 20 червня парламентський комітет розглянув документ та рекомендував включити його до порядку денного 11-ї сесії Верховної Ради та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. Як зазначається у ]]>пояснювальній записці]]>, головною метою документа є уточнення механізму інвентаризації всіх об'єктів, які можуть бути надані в якості житла для ВПО.

За підсумками інвентаризації має бути створена інформаційна база, в яку розмістять об'єкти нерухомості, придатні для проживання переселенців. Якщо об'єктам буде потрібен ремонт, то за наявності єдиної бази та інтерактивної карти простіше буде залучити до відновлення іноземну допомогу.

Що може дати проєкт закону?

Документ пропонує доповнити закон України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб" новою статтею 4-2 "Інформаційна база даних об'єктів нерухомого майна для проживання внутрішньо переміщених осіб". Згідно з пояснювальною запискою, мова може йти не лише про об'єкти державної власності, але також і комунальної або приватної (за бажанням власників), які можуть бути надані для проживання ВПО.

Інформація про такі об'єкти буде зведена в єдину базу та оприлюднена у формі загальнодоступної інтерактивної мапи. Переселенці, які потребують житла, матимуть змогу бачити доступні об'єкти для розміщення, а також інформацію про об'єкти. Для отримання можливостей проживання можна буде подати заявку на відповідний об'єкт нерухомості. Крім того, єдина база спростить залучення коштів (включно з іноземною допомогою) для відновлення об'єктів.

Як планують реалізувати ініціативу?

Для того, щоб організувати процес інвентаризації об'єктів нерухомості, в яких можуть бути розміщені ВПО, передбачається створити:

  • Координаційні комісії при обласних, Київській міській державних (військових) адміністраціях;
  • Регіональні комісії з обстеження при районних державних (військових) адміністраціях

За підсумками роботи комісій передбачається складання актів обстеження приміщень та внесення відомостей до інформаційної бази відомостей:

  • про площу, доступну для проживання ВПО,
  • про загальну площу,
  • про кількість вільних місць для проживання,
  • про кількість осіб, які вже мешкають у приміщенні,
  • висновок про можливість використання об'єкта для проживання,
  • фото та відео об'єкта.

Також, у разі ухвалення проєкту закону, буде встановлено черговість проведення інвентаризації приміщень: гуртожитки, житлові будинки, готельні будівлі та інші будівлі для тимчасового проживання, інші нежитлові будівлі, інші об'єкти нерухомості та земельні ділянки.

Чи буде житло безкоштовним для ВПО?

Прямої вказівки, на яких умовах переселенці зможуть користуватися наданим житлом, у документі немає. Оплачуватиметься проживання чи лише комунальні послуги - невідомо.

Проте є окрема вказівка ​​щодо проживання у гуртожитках освітніх закладів. Передбачається, що під час дії військового стану та протягом 3 років після його припинення, майно освітніх закладів (школи, вузи, коледжі тощо) можуть бути надані ВПО в оренду за умови, що ці приміщення не використовувалися за призначенням 12 місяців. Крім того, право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону матимуть державні та комунальні підприємства, громадські та благодійні організації, що забезпечують проживання ВПО. Ймовірно, умови оренди будуть пільговими.

"Прийняття законопроєкту забезпечить проведення всеукраїнської інвентаризації (обстеження) об'єктів нерухомого майна, створення Інформаційної бази даних про доступні для проживання об'єкти, які дадуть можливість реалізувати конституційне право на житло для громадян, змушених залишити свої будинки внаслідок російської агресії", - наголошується в записці пояснення. .

Читайте також: Виходу немає? Де у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному заробляють гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк