10.08.2024, 16:14

Безкоштовні ліки та лікування: на що можуть розраховувати переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

бесплатное лечение впл

Внутрішнє переміщення не обмежує права українців на отримання медичних послуг (зокрема безкоштовних) та ліків. Тому ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших населених пунктів, які перебувають в окупації, мають ті самі можливості отримувати допомогу медиків, що й до війни.

Які послуги переселенцям надаються безкоштовно, що робити з деклараціями та чи можна отримати медикаменти за програмою "Доступні ліки" - розповість Час Пік.

Що забезпечує програма медичних гарантій для ВПО?

Як ]]>зазначає]]> прес-служба Луганської ОВА, кожен громадянин України, незалежно від місця проживання та реєстрації, може отримати медичну допомогу в однаково повному обсязі. Такий підхід ґрунтується на Програмі медичних гарантій, що також покриває потреби переселенців.

Програма включає практично всі види медичної допомоги:

  • екстрена медична допомога (є декларація від сімейного лікаря або ні - не має значення);
  • первинна медична допомога;
  • спеціалізована медична допомога;
  • паліативна медична допомога;
  • реабілітація;
  • медична допомога дітям віком до 16 років;
  • медична допомога при вагітності та пологах.

Крім того, ВПО на тих самих правах, що й громадяни, які не мають цього статусу, можуть отримувати безкоштовні (або з частковою оплатою) медикаменти за програмою "Доступні ліки".

Що потрібно зробити ВПО, щоб отримувати медичні послуги безкоштовно?

Відправною точкою для отримання безкоштовної медичної допомоги, як і раніше, залишається лікар первинної медичної допомоги - сімейний лікар, терапевт чи педіатр. Такий фахівець може працювати у приватній чи комунальній установі, а також надавати послуги як ФОП за договором з НСЗУ.

Пацієнтам, які зареєстровані як ВПО, для отримання безкоштовної медичної допомоги необхідно звернутися до найближчого медичного закладу, який має договір з НСЗУ, та укласти декларацію із сімейним лікарем.

Що потрібно знати про декларацію?

Напевно, майже кожен пацієнт-ВПО вже укладав декларацію раніше за місцем проживання. Після вимушеного переміщення документ міг загубитися, а знайти колишнього сімейного лікаря неможливо. Це може викликати занепокоєння. Але турбуватися нема про що. Під час укладання нової декларації з новим сімейним лікарем зміни в електронній системі будуть зафіксовані автоматично, тобто стара декларація автоматично перестане діяти.

Після того, як пацієнт укладає нову декларацію, він отримає доступ до безкоштовних послуг з діагностики та профілактики найбільш поширених захворювань, консультації щодо здорового способу життя, електронні напрямки до лікарів-фахівців, е-рецепти на ліки. Крім того, відкриється можливість для вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень, можливість оформляти довідки, листки непрацездатності та інші документи.

Важливо! ВПО можуть звертатися без направлення до низки фахівців: гінеколога, нарколога, психіатра, фтизіатра, педіатра, стоматолога. Тобто, наприклад, щоб потрапити до стоматолога, мати направлення від сімейного лікаря не потрібно.

Як знайти медустанову з договором із НСЗУ?

Для того, щоб знайти медичний заклад чи лікаря, які працюють за договором із НСЗУ, є дві можливості:

Ці дії дозволять обрати зручний медичний заклад та фахівця, з яким можна укласти декларацію для отримання безкоштовної медичної допомоги. Таким чином, у ВПО та громадян, які не мають цього статусу, немає жодних відмінностей у правах на отримання медичної допомоги.

"Програма медичних гарантій забезпечує всім українцям однаковий безоплатний список та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи", - зазначають у ЛОВА.

Читайте також: Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО


 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк