17.07.2024, 16:47

Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО

жилье для переселенцев

На сьогодні одним із ключових є питання забезпечення внутрішніх переселенців житлом. В арсеналі уряду різні ініціативи. Однак мови про те, щоб нові квартири або змогли отримати всі ВПО, поки немає. Процеси відбуваються поступово і, можливо, не всі умови для переселенців можна порівняти з поверненням додому.

Час Пік розповість про нові ініціативи щодо забезпечення ВПО житлом.

За інформацією ]]>Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України]]>, наразі реалізуються три проєкти, завдяки яким житлом можуть бути забезпечені тисячі ВПО. Конкретних критеріїв отримання житла наразі не озвучується.

Проєкт покращення житлових умов ВПО на сході України

Цей проєкт реалізується Кредитним відновленням (KfW) та Міжнародною організацією з міграції (МОМ). Як уточнюють у Мінреінтеграції, він передбачає будівництво або реконструкцію 43 об'єктів. "На виході" вийде 2 тисячі квартир, в які зможуть заселитися ВПО.

Загалом у цих квартирах планують розмістити близько 6 000 переселенців та громадян, які належать до вразливих категорій. Квартири за проєктом будуть доступні у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській та Чернівецькій областях.

Квартири для переселенців

Крім того, для переселенців планується підготовка квартир у Дніпропетровській, Львівській, Харківській та Хмельницькій областях. Цією ініціативою Мінреінтеграції займається спільно з Кредитним відновленням (KfW) та Українським фондом соціальних інвестицій (УФСД).

Передбачається, що загалом буде підготовлено 220 квартир, в яких зможуть розміститися 625 ВПО. Однак поки невідомо, чи надаватимуться квартири безкоштовно або ж на кредитній основі.

Пільгове іпотечне кредитування

Третій проєкт, яким зараз займається Мінреінтеграції, пов'язаний із пільговим іпотечним кредитуванням для переселенців за рахунок гранту. Гранти надаватиме уряд Німеччини через Кредитну установу для відновлення (KfW). Обіцяють, що сім'ї ВПО зможуть придбати житло в кредит за найвигіднішими цінами в Україні. Зокрема, діятимуть такі умови:

  • річна ставка - 3%;
  • загальний строк, на який надаватиметься кредит, - 30 років;
  • початковий внесок - лише 6%.

У рамках кредитної ініціативи для ВПО хочуть підготувати та надати 1 094 квартири. Кількість квартир розрахована на розміщення приблизно 2500 переселенців. Строго визначених областей, де можна буде взяти квартиру в іпотеку, немає. Для покупки доступне житло по всій Україні.

Житлом будуть забезпечені тисячі ВПО?

У Мінреінтеграції стверджують, що реалізація цих трьох проєктів дозволить забезпечити житлом понад 9000 переселенців. Загалом передбачається надати майже 3,3 тисячі квартир (для проживання або за програмою пільгового кредитування). У відомстві запевняють, що такі ініціативи справді результативні та обіцяють шукати можливості для забезпечення переселенців житлом і надалі.

Але проблема, ймовірно, набагато серйозніша, ніж можна уявити. Згідно з відкритими даними, зараз в Україні проживає 4,6 млн ВПО, які офіційно зареєстровані. Можливо, комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного чи інших окупованих населених пунктів Луганської області пощастить отримати житло за програмами, що знаходяться на етапі реалізації. Однак про повне забезпечення ВПО житлом мови поки не йде. Водночас кількість людей, які евакуюються з прифронтових регіонів, не зменшується, як і кількість людей, чиє житло руйнується в ході бойових дій.

Читайте також: Забезпечення переселенців житлом: які можливості можуть отримати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк