18.08.2024, 08:06

Росія не зможе нескінченно довго утримувати ініціативу на сході України, - ISW

Оксана Мовчан | Всі новини автора
попрорп

Російські війська продовжують утримувати наступальну ініціативу на сході України, але їхні можливості зберігати цю позицію обмежені в часі.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни ]]>(ISW)]]>, передає Час Пік.

У звіті зазначається, що на поточний момент Росія має перевагу у визначенні стратегії та тактики ведення бойових дій на всій території східного фронту. Ця перевага дозволяє їй вибирати місця, час і інтенсивність атак, що надає російським військам можливість встановлювати темп наступу і проводити тривалі наступальні операції, уникаючи кульмінаційних моментів, які могли б призвести до втрати ініціативи.

Проте, ISW попереджає, що російські війська вже вичерпують свої стратегічні й оперативні резерви, які вони активно накопичували перед початком літа 2024 року. Ці резерви, значною мірою, вже були використані під час весняних та літніх наступів на сході й північному сході України. Така інтенсивність використання ресурсів може знизити спроможність Росії підтримувати послідовні наступальні дії на всьому театрі воєнних дій.

Інститут також звертає увагу на те, що подальші українські операції в Курській області, а також зусилля Росії з підтримки наступальних дій у Донецькій області, ймовірно, ще більше навантажать залишкові резерви російської армії. Це, своєю чергою, створить додаткові труднощі для підтримання темпу бойових дій на всьому фронті.

Фахівці ISW також прогнозують, що у зв’язку з вимушеними передислокаціями військ, Росія, скоріш за все, буде змушена зменшити активність на менш пріоритетних ділянках фронту, зосереджуючись на утриманні ключових позицій. Це призведе до зниження наступальної активності на певних напрямках, хоча і не рівномірно по всій лінії фронту.

Таким чином, хоча Росія поки що зберігає ініціативу, її здатність утримувати її на всій території сходу України з часом буде поступово послаблюватися.

Читайте також:

Окупанти атакували Київ балістичними ракетами та дронами: ППО відбила напад

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк