17.09.2024, 12:34

21 000 гривень на сім'ю: хто з переселенців може отримати гроші до зими

выплаты для переселенцев

Зимовий період 2024/2025 може виявитися складним через регулярні обстріли і, отже, збої в енергетичній системі України. Щоб уразливі категорії населення мали змогу пройти опалювальний сезон, уряд затвердив виплати на придбання твердого палива. Отримати виплати зможуть жителі населених пунктів, розташованих неподалік лінії фронту, включаючи переселенців.

Хто, як та скільки може отримати на придбання вугілля чи дров - розповість Час Пік.

Виплати на зиму - кому варто подати заявку

"Юридичний порадник для ВПО" у Facebook ]]>пояснив]]>, як працює ]]>постанова Кабміну № 993]]> про надання допомоги на зимовий період. Згідно з документом, одноразову грошову допомогу на придбання твердого палива можутьмотримати жителі прифронтових територій та переселенці, які:

  • фактично проживають у Сумській, Харківській, Херсонській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Чернігівській областях у 10-кілометровій зоні від державного кордону з РФ або лінії зіткнення та/або на території бойових дій;
  • проживають у житлових будинках, житлових приміщеннях (житлових кімнатах), що опалюються твердим пічним побутовим паливом;
  • не отримували жодної іншої допомоги на цей опалювальний сезон для закупівлі твердого палива, крім допомоги з державного чи місцевого бюджетів.

Подивитися перелік населених пунктів, на яких ведуться бойові дії, можна ]]>за посиланням]]>. Якщо ваш населений пункт внесено до переліку - можна подавати заяву на отримання виплати. Мешканці прифронтових населених пунктів Луганської області мають право на отримання виплати, а також ВПО, які проживають у населених пунктах, зазначених у переліку.

Скільки грошей можна одержати?

Розмір грошової допомоги складає 21 000 грн на одне домогосподарство. Сума призначена на весь опалювальний сезон та виплачується лише раз. Допомога надається за рахунок коштів міжнародних організацій.

Як подати заяву?

Будь-хто із повнолітніх членів сім'ї може подати заяву як у паперовій, так і в електронній формі на адресу органу місцевого самоврядування, якому підпорядковано населений пункт. Питання надання виплат на придбання твердого палива на зимовий період вирішується на рівні місцевого самоврядування.

При поданні заяви знадобляться такі документи:

  • копія документа, що засвідчує особу одержувача та всіх членів сім'ї (домогосподарства), які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  • копія податкового номера одержувача та всіх членів сім'ї (домогосподарства), які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  • копія довідки про взяття на облік ВПО (якщо ви переселенець).

Також знадобляться документи, що підтверджують факт проживання у домогосподарстві, а саме:

  • паспорт громадянина України (з відміткою про реєстрацію місця проживання);
  • та/або довідка (витяг) про реєстрацію місця проживання;
  • та/або акт обстеження факту проживання особи без реєстрації місця проживання за цією адресою тощо.

Заява розглядається органом місцевого самоврядування протягом 3 робочих днів з дня, наступного за днем ​​надходження. Про ухвалене рішення орган місцевого самоврядування інформує отримувача протягом 5 робочих днів з дати прийняття заяви.

Часу для подання заяв залишилося мало

Спочатку заяви приймалися до 16 вересня 2024 року. Однак після терміни було переглянуто. Якщо ви підходите під критерії для одержувачів допомоги, заяву можна подати до 25 вересня. Про зміни термінів ]]>повідомили]]> у Мінреінтеграції, пояснивши це забезпеченням належного охоплення населення. Таким чином, для того, щоб подати заяву, залишилося ще кілька днів. Можливо, ці кошти допоможуть впевненіше пройти майбутній опалювальний сезон.

Читайте також: Місто розквітло? Що ховається у Сєвєродонецьку за кольоровими фасадами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк