10.10.2024, 06:05

"Чорна мітка": Що буде з жителями Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного, внесеними до "реєстру іноземців"

"Реестр иностранцев" / Иллюстративная картинка

На захоплених територіях, зокрема на окупованій Луганщині, місцевим жителям, які відмовилися від отримання паспорта РФ, Кремль дозволив проживати лише до 31 грудня 2024 року. Зараз на ТОТ усі жителі без "червоної книжечки" вважаються іноземцями та особами без громадянства. Що буде з тими, хто не отримає паспорт до 1 січня 2025 року? Їх внесуть до "реєстру іноземців", а це загрожує серйозними наслідками...

Кремль вимагає від гауляйтерів "нових регіонів РФ" повної паспортизації населення. У "міграційній службі ЛНР" вже попередили, що іноземці та особи без громадянства можуть проживати на території "республіки" лише до 31 грудня 2024 року. Час "Ч" наближається, гауляйтери вже готують "реєстри". На тих, хто потрапить у ці "чорні списки", чекають жорсткі обмеження, про які розповість Час Пік.

На "звільненій" Луганщині окупанти створюють нестерпні умови для життя тим, хто відмовився отримувати російський паспорт. Від умовлянь та погроз перейшли до обмежень та утисків. Без "червоної книжечки" людям відмовляють у медичних послугах, не беруть на роботу, не оформлюють соцвиплати та пенсії, відмовляють у видачі будь-яких документів та довідок, не приймають документи на переоформлення нерухомості та транспорту. Відомі випадки, коли діабетикам навіть відмовляли у видачі життєво необхідного інсуліну без пред'явлення російського паспорта.

Але незважаючи на всі вмовляння, погрози, обіцянки та залякування, за 2,5 роки окупанти так і не досягли 100-відсоткового рівня паспортизації на ТОТ. Тепер для досягнення своєї мети вони приступають до нового етапу...

"Чорний список"

19 вересня стало відомо, що в РФ створюється реєстр іноземців, які незаконно перебувають в країні. Багато росЗМІ писали, що буде створено "реєстр нелегальних мігрантів". Однак перший заступник міністра МВС РФ Олександр Горовий уточнив, що коректніше використовувати юридичний термін "іноземні громадяни".

Російська влада проводить політику посилення правил перебування для іноземців у країні. За інформацією МВС РФ, після потрапляння до цього реєстру іноземці не зможуть користуватися банківськими послугами, реєструвати власність, керувати транспортними засобами, укладати та розривати шлюби, оформляти дітей у дошкільні та навчальні заклади.

У РФ реєстр іноземців чи осіб без громадянства, які перебувають в країні незаконно, стане публічним з березня 2025 року. Реєстр розмістять на сайті МВС, будь-хто охочий зможе дізнатися, чи включена певна людина до цього реєстру чи ні.

За словами Горового, 8 серпня Путін підписав два федеральні закони, які спрямовані на наділення посадових осіб органів внутрішніх справ повноваженнями щодо ухвалення рішення про адміністративне видворення за межі РФ іноземних громадян. Нині таке рішення може ухвалити лише суд. Запроваджується новий міграційний режим висилки іноземних громадян, які незаконно перебувають у РФ. Закони набирають чинності 5 лютого 2025 року.

Депутати Держдуми РФ попросили прискорити створення реєстру іноземних громадян. До кінця 2024 року буде підготовлено 6 постанов та 11 відомчих наказів, які необхідні для створення реєстру та реалізації режиму висилки тих, хто незаконно прибуває на території РФ.

"До чого тут ми?"

Здавалося б, мешканці окупованої Луганщини не мають жодного відношення до "реєстру іноземців". Навіть багато росЗМІ, розповідаючи про реєстр, пишуть про мігрантів з Узбекистану, Таджикистану, Киргизії, Казахстану, Вірменії, Азербайджану тощо. Однак, згадайте слова першого заступника міністра МВС РФ Горового, який заявив, що буде створено "реєстр іноземних громадян". А це означає, що до цього реєстру буде внесено й мешканців "нових регіонів РФ", які не отримали російських паспортів. На ТОТ гауляйтери вже погрожують "чорним списком" українцям, які відмовляються "стати росіянами". За задумом Кремля, це має збільшити темпи паспортизації населення на захоплених територіях.

Чим загрожує потрапляння до реєстру мешканцям окупованої Луганщини, у т.ч. "іноземцям" з Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного?

Наприклад, неможливість зареєструвати нерухомість у Росреєстрі обернеться втратою квартири чи будинку, нереальність переоформити посвідчення водія та документи на авто, а також заборона на водіння загрожує втратою транспортного засобу. Неможливість оформити дитину до навчального закладу може обернутися новими бідами та неприємностями. Мало того, що діти не зможуть здобувати освіту, то дорослих ще можуть покарати за неналежне виконання батьківських обов'язків. Якщо дитина не буде вчитися - це вже підстава, щоб забрати дитину з сім'ї та відправити кудись у РФ для "правильного виховання та навчання"...

Коли у 2022 році російські "визволителі" зайшли до міст "трикутника" на Луганщині, багато "почекунів" повірили в те, що жодного примусу, утисків, свавілля та беззаконня в "руському мирі" не буде. Тепер стали реальністю "віджим" житла, статус іноземця, загроза депортації та інші принади "руського миру". До речі, а куди Кремль збирається видворяти "іноземних громадян" з ТОТ? Де ці місця - "за межі РФ"?

Читайте також: "Налітай! Розгрібай!": Які квартири, й за якою ціною продаються у Лисичанську, Сіверськодонецьку та Рубіжному

Читайте ще: У Гаазі триває прийом заяв від українців про пошкоджену та знищену нерухомість: як подати заяву до Реєстру збитків

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк