10.10.2024, 08:25

"Відновлена" частина Лисичанська: які кадри ніколи не покажуть росіяни

лисичанск

Тимчасово окупований Лисичанськ Луганської області перебуває в набагато більш "убитому" стані, ніж прагне показати незаконна "влада" та пропагандисти. Розмови про ремонти - не більше ніж розмови, причому актуальні лише для більш-менш вцілілої частини міста. Але є й інша частина - зруйнована майже вщент, і такий Лисичанськ росіяни зі зрозумілих причин не показують.

Час Пік дослідив актуальну Google карту Лисичанська і з'ясував, що відбувається із заводом "Пролетарій" та будинками на прилеглих вулицях.

Лисичанськ з висоти пташиного польоту

Супутникові знімки окупованих населених пунктів періодично оновлюються. На даний момент Google карта Лисичанська оновлена ​​не повністю, тому центральна частина міста все ще ціла та багатолюдна. Однак частина міста, розташована ближче до Сіверського Дінця, вже актуальна. На супутникових знімках можна побачити, що застаріла карта відрізняється пейзажем від актуальної. І, на жаль, не лише пейзажем.

Зокрема, можна побачити, що відбувається в районі, який місцеві називали "Прольот", розташованому навколо склозаводу "Пролетарій", а також вулиці на протилежному боці Сіверського Дінця.

Лисичанськ, про який не говорять

Згідно з актуальною Google картою, будинки, розташовані поряд із заводом, сильно постраждали або були зруйновані. Якщо подивитися на вул. Мічуріна, то знайти на ній вцілілий будинок не вдасться. Також постраждала 5-та школа, дитячий садок "Ромашка". Через річку, на вул. Набережній, теж будинки зруйновані. Звичайно, знищені всі комунікації. Вкрай малоймовірно, що на цих вулицях хтось проживає через те, що будинків просто немає. Приватний сектор фактично знищено. Навіть після звільнення людям не буде куди повертатися.

Але таких картин ніхто не показує. Росіяни показують лише той Лисичанськ і те "відновлення", які не вимагають великих вкладень. А ось про те, щоб відбудовувати повністю зруйновані будинки, мови, звичайно, не йде.

Завод "Пролетарій" - що залишилося?

Навколо подальшої долі склозаводу "Пролетарій", дискусії велися багато років. Чи є перспективи в одного із містоутворюючих підприємств Лисичанська? Хто зможе навести лад і хто винен у тому, що підприємство занепало? Тепер усі ці питання, мабуть, уже не виникнуть. Якщо з 2014 року будівлі заводу несли на собі відбиток бойових дій, то у 2022 році руйнувань було завдано більш серйозних.

Судячи зі супутникових знімків, "прильоти" були і по будівлі, і по території заводу. Деякі будови сильно пошкоджені. Примітно, що з початку окупації від "влади" щодо заводу не надходило жодних завіральних ідей, як це відбувається з сіверськодонецьким "Азотом". Якщо про "відновлення" та "запуск" "Азоту" хоча б говорять, то про "Пролетарій" навіть не згадують, як і про всю частину Лисичанська, розташовану в районі заводу - зруйновану частину, на якій більше немає будинків, немає інфраструктури.

Ймовірно, з такими руйнуваннями й Лисичанськ назавжди став іншим. Навіть якщо місто буде звільнено у найближчій перспективі, проблеми обговорюватимуться зовсім інші. І, можливо, доля заводу не стане такою гострою, як це було до окупації. Фактично, місту залишаться руїни, і яким воно може стати у перспективі - невідомо.

Читайте також: Виплати для переселенців переглянули: що дає ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного нова постанова уряду

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк