19.07.2020, 12:33

Африканський континент повільно розколюється на дві частини

Африканский континент медленно раскалывается на две части

Африканський континент повільно розпадається на дві частини. Найбільш очевидним доказом розпаду континенту є тріщина довжиною в 56 кілометрів в Ефіопській пустелі.

В одному з регіонів Ефіопії, Афарі, глибоко під землею утворюються тріщини, які через мільйони років можуть привести до розколу континенту. Як пише NBC News, про це свідчать нові супутникові дані, які допомагають вивчити тектонічний розлом в Африці, повідомляє Час Пік.

За словами дослідників, регіон Афар знаходиться над трьома тектонічними плитами - Нубийскій, Сомалійскій та Аравійській, які дуже повільно віддаляються один від одної. Якщо такий поділ відбудеться, то між ними утвориться новий океан.

За прогнозами вчених, для формування нового океану знадобиться не менше 5-10 мільйонів років, але вдале розташування регіону Афар на кордоні трьох тектонічних плит робить його ідеальним місцем для відстеження цього процесу вже зараз.

"Це єдине місце на Землі, де можна досліджувати перетворення континентального рифта в океанічний", - зазначив вчений з Університету Лідса Крістофер Мур, який використовує супутниковий радар для спостереження за вулканічною активністю на Сході Африки, пов'язаної з розломом континенту.

Активні дослідження в цьому регіоні вчені проводять з 2005 року, коли за кілька днів стався потужний розкол, який був еквівалентний кільком рокам руху тектонічних плит.

Африканский континент медленно раскалывается на две части Африканский континент медленно раскалывается на две части Африканский континент медленно раскалывается на две части Африканский континент медленно раскалывается на две части

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>