11.09.2020, 13:44

"Лежав і не міг поворухнутися": Випробування вакцини від COVID-19 призупинили через серйозні побічні ефекти у добровольця

Марина Началова | Всі новини автора
вакцина

В Оксфордському університеті (Велика Британія) призупинені випробування вакцини від COVID-19 фармацевтичної компанії AstraZeneca через погіршення стану пацієнта.

У добровольця через 14 годин після введення вакцини з'явилася лихоманка, озноб, головний біль і нездужання, передає Час Пік з посиланням на Daily Mail.

Пацієнт, який отримав першу дозу вакцини на початку травня, розповів, що виснажливі побічні ефекти тривали кілька днів після цього.

"Я прокинувся близько 2 години ночі, і мені було холодно, але температура була вище 39 градусів", - сказав чоловік, який попросив не називати його імені.

За словами добровольця, він відчував себе неймовірно слабким, не міг встати і поворухнутися, тому близьким довелося дати йому парацетамол. Температура трималася весь день, доброволець відчував себе настільки погано, що все, що він міг робити, це спати більшу частину другого дня після ін'єкції.

Протягом перших двох днів після уколу у нього також був сильний головний біль, через який йому було важко зосередитися, і постійний озноб. Чоловік сказав, що найсерйозніші симптоми зникли, коли він прокинувся на третій день після вакцинації, але побічні ефекти тривали ще деякий час.

На понеділок добровольцю була призначена ревакцинація, але менеджери проекту скасували її через серйозне погіршення стану, яке може бути пов'язане або не пов'язане з вакциною. Вчені проведуть додаткові перевірки, після чого буде прийнято рішення щодо продовження дослідження.

Читайте ще: Новий антирекорд: В Україні кількість нових випадків COVID-19 за добу перевищила 3000

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк