05.10.2020, 20:42

У Киргизстані після парламентських виборів почалися масові протести

Марина Началова | Всі новини автора
Кыргызстан протесты

Після парламентських виборів, які пройшли в Киргизстані 4 жовтня, Бішкек охопили масові протести. Демонстранти вимагають скасувати результати голосування.

Згідно з оприлюдненими результатами виборів, більшість голосів отримала провладна партія "Бірімдік", а також партія "Мекен Киргизстан", передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Прихильники опозиційних політсил, яким не вдалося набрати велику кількість голосів, вийшли на протест на площі Ала-Тоо в Бішкеку. Акції також відбулися в містах Нарин і Талас.

Опозиціонери вимагають не визнавати результати виборів, оскільки, за їхніми словами, провладні сили застосовували підкуп виборців і використовували адмінресурс.

З початком мітингу біля площі Ала-Тоо і біля будинку уряду, який знаходиться поруч, почали збиратися силовики. Спостерігалися також перебої зі зв'язком і мобільним інтернетом - за заявою організаторів акції, його блокували навмисно.

З настанням вечора деякі учасники мітингу спробували відкрити ворота Білого дому і кидали в бік будівлі камені. Силовики відігнали демонстрантів із застосуванням світлошумових гранат.

Розгін протестуючих відбувався в прилеглих до площі районах, кілька людей були поранені. Тим часом у МОЗ повідомили про госпіталізацію двох силовиків, яких закидали камінням.

В ході розгону силовики застосовували світлошумові гранати і водомети. У лікарні Бішкека доставили 16 поранених, повідомили ЗМІ.

Як стало відомо, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков запланував на завтра зустріч з лідерами 16 партій, які взяли участь в парламентських виборах.

Читайте ще: На білоруському ТБ України "перейменували" в "колишню УРСР"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк