22.10.2020, 08:08

На Камчатці почалося виверження вулкана Безіменний

На Камчатке началось извержение вулкана Безымянный

На російському півострові Камчатка почалося виверження вулкана Безіменний. Вулкан викинув стовп попелу на висоту близько 10 км над рівнем моря.

Виверження вулкана Безіменний почалося пізно ввечері 21 жовтня. Про це повідомила Громадська служба новин з посиланням на Камчатську філію Федерального дослідницького центру "Єдина геофізична служба РАН", передає Час Пік.

"Оскільки вулкан в даний час частково закритий хмарністю, більш точна оцінка масштабу виверження з'явиться тільки з появою супутникових даних", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, Камчатська група реагування на вулканічні виверження (KVERT) Інституту вулканології та сейсмології Далекосхідного відділення РАН повідомляє, що велика хмара попелу на висоті до 9 км над рівнем моря зараз рухається на північ від Безіменного.

"Попільна хмара має довжину 44 км на північний захід та 36 км на північний схід", - йдеться у повідомленні.

KVERT встановила для безіменного найвищий "червоний" колірний код небезпеки для авіації.

Поруч з Безіменним вулканічну активність проявляє й інша гора - Ключевська сопка. Вивергаються одночасно два вулкани, а супроводжують явище підземні поштовхи. Вчені спрогнозували виверження заздалегідь - ще 4 жовтня. Але про точні його масштаби відомо не було.

Зараз спостерігати за вулканом вже не вдається через величезну хмару попелу, але початок виверження потрапив на відео.

Довідка: Вулкан Безіменний - один з найактивніших вулканів світу, знаходиться на Камчатці поблизу Ключевської сопки, приблизно в 40 км від селища Ключі Усть-Камчатського району. Висота Безіменного - 2 тис. 882 м. Попереднє потужне виверження сталося 15 березня 2019 року. Тоді вулкан викинув стовп попелу на висоту до 15 км над рівнем моря.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк