12.11.2020, 07:33

Марш Незалежності у Польщі закінчився сутичками націоналістів з силовиками

Марш независимости в Польше закончился столкновениями националистов с силовиками

У День незалежності Польщі, 11 листопада, у Варшаві пройшов багатотисячний марш націоналістів. Несанкціонована акція закінчилася зіткненнями націоналістів з силовиками. Поліція застосувала зброю.

За словами представника мерії Варшави Кароліни Галецької, дозволу на проведення Акції немає і її заборонив суд. Щоб "відновити громадський порядок" поліцейські застосували перцеві балончики і в деяких випадках гладкоствольну зброю, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Марш независимости в Польше

Перед демонстрацією організатори Маршу Незалежності оголосили, що через епідемію COVID-19 цього року він прийме моторизовану форму, щоб не порушувати карантин. Однак, кілька тисяч людей пройшли пішки від Дмівської кільцевої дороги до Національного стадіону. 

Марш супроводжувався сутичками націоналістів з силовиками. Свої вимоги протестувальники не висунули, проте почали закидати адміністративні будівлі, поліцейських та журналістів петардами.

Спочатку правоохоронці закликали протестувальників розійтися, дотримуючись заходів безпеки на тлі пандемії коронавірусу. Потім правоохоронці повідомили про розгін мітингу силовими методами. Десятки людей затримані.

За словами заступника голови МВС Блажея Побожого, поранення отримали двоє офіцерів. У одного з них від удару твердим каменем розбите обличчя, його прооперували.

"З метою відновлення громадського порядку діяльність підрозділів поліції здійснюється відповідно до чинного законодавства. Постраждало кілька поліцейських. Застосовуються примусові заходи, включаючи перцеві балончики і, в окремих випадках, гладкоствольну зброю", - повідомила Варшавська поліція.

Довідка: 11 листопада 1918 року закінчився період поділу Польщі між Росією, Німеччиною та Австро-Угорщиною. Марші проходять у столиці Польщі з 2009 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк