04.12.2020, 09:20

З'явилося відео обвалення гігантського радіотелескопа "Аресібо"

Марина Началова | Всі новини автора
аресибо

У Пуерто-Ріко нещодавно обрушився радіотелескоп "Аресібо", який пропрацював понад півстоліття і останнім часом був у аварійному стані.

900-тонна платформа-випромінювач звалилася в 305-метрову відображаючу чашу з висоти 130 метрів, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

З серпня телескоп знаходився в аварійному стані. Тоді обірвався один з допоміжних тросів і пробив в антені величезну діру.

У листопаді Національний науковий фонд США заявив про намір вивести "Аресібо" з експлуатації і демонтувати його, оскільки існувала загроза катастрофічного обвалу. Минулого місяця обірвався один з основних тросів, тому обвалення телескопа не стало несподіванкою, хоча і стало сильним емоційним потрясінням для вчених, які десятки років пропрацювали з "Аресібо".

"Пролунав сильний гуркіт. Я точно знав, що це. Я закричав, втративши над собою контроль. У мене немає слів, щоб висловити це. Це дуже глибоке, жахливе відчуття", - сказав Джонатан Фрідман, який пропрацював 26 років старшим науковим співробітником в обсерваторії і досі жив неподалік від неї.

Телескоп "Аресібо" було відкрито 1 листопада 1963 року. Однією з найвідоміших подій, пов'язаних з ним, було "Послання Аресібо": 16 листопада 1974 року з обсерваторії був відправлений 169-секундний радіосигнал на довжині хвилі 12,6 см в напрямку кульового зоряного скупчення М13 в 25 000 світлових років у сузір'ї Геркулеса.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: