08.12.2020, 21:31

Еверест виявився вищим, ніж прийнято вважати: геодезисти завершили давню суперечку

Марина Началова | Всі новини автора
эверест

Після більш ніж десятиліття суперечок і розбіжностей Китай і Непал нарешті дійшли згоди щодо висоти Евересту.

Найвища вершина в світі, яка знаходиться на кордоні Непалу з Тибетом в Гімалаях, виявилася висотою 8848,86 метра, заявили офіційні особи обох країн 8 грудня. Про це повідомляє CNN, передає Час Пік.

Отримані дані на 86 сантиметрів вищі, ніж висота Евересту, яка була визнана раніше.

Угода поклала край давнім суперечкам про точні розміри гори. Протягом багатьох років дві країни - а також уряди інших країн світу - пропонували різні оцінки висоти Евересту.

У 2005 році Китай за результатами своїх спостережень заявив, що висота Евересту становить близько 8844 метрів. Однак, оскільки дослідження не було санкціоновано Непалом, країна не визнала його офіційної висотою. У той час вони використовували цифру в 8 848 метрів, що відповідало результатам індійського дослідження 1955 року.

Потім в 2015 році численні наукові дослідження показали, що висота гори могла змінитися після землетрусу силою 7,8 бала в Непалі. Два роки по тому уряд Непалу вперше приступив до повторного виміру висоти.

Під час візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна в Непал в минулому році обидві країни домовилися спільно оголосити про нову висоту, назвавши вершину "вічним символом дружби між Непалом і Китаєм". Китай почав вимірювання з тибетського боку гори.

Остаточна висота Евересту була розрахована на основі геодезичних даних, отриманих за допомогою нівеліра, гравіметра і GPS. Дослідники розмістили приймач сигналу на кожній станції і виміряли, скільки часу потрібно, щоб сигнал пройшов між приймачем і супутниками, а потім перетворили цей вимір у висоту.

Читайте ще: У Великобританії почалася вакцинація від COVID-19: одним з перших щеплених виявився Вільям Шекспір

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк