15.09.2021, 08:54

Вибух у порту Бейрута: власником вантажу аміачної селітри є компанія з Дніпра

Бейрут, взрыв

У Лівані в порту Бейрута 4 серпня 2020 року сталося два потужні вибухи. Аміачна селітра, що здетонувала у портовому складі, може належати компанії Savaro Ltd, яка пов'язана з бізнесменом з Дніпра.

Про це ]]>йдеться]]> в розслідуванні міжнародного журналістського центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), передає Час Пік.

Повідомляється, що зареєстрована в Лондоні компанія Savaro Ltd, яка оформила перевезення більше двох з половиною тисяч тонн селітри на судні Rhosus, дійсно пов'язана з українським бізнесменом з Дніпра Володимиром Вербонолем.

Сам бізнесмен раніше заперечував будь-який зв'язок з вантажем, який у 2013 році перевозили з Грузії до Мозамбіку. На шляху до пункту призначення судно конфіскували в порту Бейрута через технічні проблеми на судні та борги за послуги порту.

Вивчивши документи, журналісти прийшли до висновку, що компанія Savaro Ltd була частиною більшої, з центром у Дніпрі, бізнес-мережі, що торгувала аміачною селітрою, яка може бути використана у виробництві вибухових речовин.

Як зазначається, з'ясувати, кому належить Savaro, виявилося непросто: справжні акціонери компанії ховаються за офшорними номінальними директорами та акціонерами. З розслідування випливає, що географія цієї бізнес-структури охоплює поряд з Україною Англію, Шотландію, Карибський регіон, США та південну частину Тихого океану.

У заяві, направленій журналістам, три українські компанії, що входять вдо мережі, заперечують свою причетність до поставок Rhosus й покладають провину за вибух у Бейруті на владу Лівану.

Минулого місяця адвокати подали позов проти компанії Savaro Ltd до суду в Лондоні. Вони виступають, в тому числі, від імені сімей загиблих. Захисники підкреслюють, що власники вантажу повинні понести частину відповідальності за трагедію, так як з їх боку не було прийнято належних заходів для вилучення небезпечних матеріалів.

Нагадаємо, вантаж аміачної селітри зберігався на складі в порту Бейрута більше 6 років й здетонував 4 серпня 2020 року. Потужність вибуху склала 1,5 тис. тонн у тротиловому еквіваленті. Вибуховою хвилею було знищено та пошкоджено тисячі будинків, загинуло близько 200 осіб, постраждало 6,5 тис., більше 300 тис. осіб залишилося без даху над головою. За даними МВС Лівану, причиною вибуху стало загоряння, що сталося під час зварювальних робіт.

Бейрут, взрыв

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк