06.10.2021, 13:20

Названо імена лауреатів Нобелівської премії 2021 року з хімії

Нобелевская премия

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали Бенджамін Лист (Німеччина) та Девід Макміллан (США) за розробку методів асиметричного органокаталіза.

Про це 6 жовтня повідомили на сайті Нобелівського комітету, передає Час Пік.

Бенджамін Лист та Девід Макміллан отримали Нобелівську премію за розробку методів асиметричного органокаталіза, який використовують в хімічному синтезі молекул.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться онлайн, як і в минулому році. Крім Нобелівської медалі та диплома вчені отримають 10 млн крон.

Перша Нобелівська премія з хімії, згідно із заповітом Альфреда Нобеля, "тому, хто зробить найбільш важливе відкриття або удосконалення" в цій галузі, була присуджена у 1901 році нідерландському вченому Якобу Хендрику Вант-Гоффу, який стояв біля витоків стереохимии та хімічної кінетики.

З тих пір премію отримало 186 осіб. Наймолодшим лауреатом став француз Фредерік Жоліо (35 років), найстаршим - американець Джон Гудінаф (97 років).

Нагадаємо, 4 жовтня в Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень. Переможець в галузі фізики буде визначений у вівторок, 5 жовтня. У середу та четвер назвуть імена лауреатів з хімії та літератури. Володаря премії миру оголосять 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк