23.12.2021, 23:00

Світова практика: в яких країнах жінки - військовозобов'язані

женщины военные

В Україні 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони про військовий облік для представниць професій, які охоплюють практично весь ринок праці країни. Однак подібна практика - не новина, вона застосовується в ряді країн.

В які країнах жінки - військовозобов'язані, розповість Час Пік з посиланням на інформацію ЗМІ,.

Ізраїль

У цій країні жінки відбувають службу в армії нарівні з чоловіками. Чоловіки служать три роки, жінки - два. Вони можуть отримувати відстрочку в разі вагітності, а також укладення шлюбу. Ізраїльська армія - єдина в світі, де жінки беруть участь у бойових діях. В першу чергу, це обумовлено тривалим військовим конфліктом з Палестиною.

Норвегія

Військовий призов в Норвегії стосується і жінок з 2013 року. Під призов потрапляють жінки від 19 до 44 років, термін служби - 7-19 місяців. Варто відзначити, що Норвегія стала першою з європейських країн та членів НАТО з Європи, де до армії призиваються жінки.

Швеція

У Швеції військовий призов діє з 2017 року. Під нього потрапляють жінки від 18 років. Жінки потрапляють в армію в рамках доукомплектування підрозділів.

Північна Корея

У КНДР жінки служать в армії тривалий термін - цілих сім років, чоловіки - десять. В армії країни близько 10% жінок. Вони проходять службу в окремих бригадах.

Південна Корея

Згідно з чинним законодавством, в Південній Кореї всі чоловіки зобов'язані служити в армії протягом двох років. Жінки звільнені від призову, але можуть служити добровільно в якості офіцерів або унтер-офіцерів. У квітні поточного року в країні допустили ймовірність змін комплектування складу збройних сил.

Еритрея

Цій східно-африканській країні жінки служать в армії нарівні з чоловіками. Причина полягає в тому, що країна тривалий час перебувала в стані збройного конфлікту з Ефіопією. Жінки йшли в армію добровільно.

Читайте також: В Україні жінок зобов'яжуть стати на військовий облік: перелік професій

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк